Ви тут:
Культура Полтавщина Суспільство 

Сьогодні Наталя Свиридюк знайомитиме кременчужан із мистецтвом створення вузлової ляльки

Сьогодні Наталя Свиридюк знайомитиме кременчужан із мистецтвом створення вузлової ляльки

Сьогодні, 27 листопада, о 15:00 у Кременчуцькій міській художній галереї відкривається виставка традиційної вузлової ляльки «Полотняні стежки долі».

Автором робіт є майстриня Свиридюк Наталія Олександрівна – заслужений майстер народної творчості України, повідомили у Кременчуцькій міськраді. Народилася мисткиня в місті Полтава. З дитинства Наталія була оточена мистецьким середовищем, від бабусі успадкувала захоплення народними традиціями та отримала перші навички з виготовлення ляльок.

Майстринею створена колекція ляльок, присвячена двом видатним українським письменницям – Лесі Українці та Ользі Косач, фантазійно відтворивши образи, навіяні поезіями Лесі Українки.Творчим завданням, що майстриня ставить перед собою, є прагнення довести, що народна лялька є самостійний та унікальний вид народного мистецтва.

З метою дослідження лялькової традиції на Полтавщині Наталія Свиридюк провела етнографічні експедиції в районах Полтавської області, де опитала місцевих старожилів про дитячі іграшки та вузлову ляльку періоду 30-50 рр. XX ст. Дослідження проводилися за складеним Свиридюк Н.О. опитальником (рецензент: заслужений працівник культури України, мистецтвознавець В.М. Ханко). За отриманими від респондентів повідомленнями майстриня реконструює вузлові ляльки відповідно до вивчених технологій. Результати досліджень та реконструкцій майстриня узагальнює в наукових доповідях, з якими виступає на всеукраїнських та міжнародних конференціях.

Перейти до вмісту