Ви тут:
здоров’я Суспільство Україна 

Погане повітря, нездорова їжа та стреси: у МОЗ розповіли про хвороби мегаполіса

Погане повітря, нездорова їжа та стреси: у МОЗ розповіли про хвороби мегаполіса

Життя в мегаполісі має низку переваг: безліч перспектив, постійний рух. Проте разом із цим містянин отримує погане повітря, нездорову їжу та стреси.

Всі вони впливають на якість вашого життя та провокують різні захворювання, розповідають у МОЗ.

Сьогодні в Україні найвищий показник смертності через серцево-судинні захворювання з усіх країн Східної Європи (349 смертей на 100 000 осіб). Причиною цього є не лише транс-жири, цукор чи погані звички, але й шумове забруднення та синдром хронічної втоми.

Коли ти живеш в мегаполісі, депресію легко сплутати з синдромом хронічної втоми. Знесилення, неуважність, відсутність цікавості до роботи, а також сон, після якого людина не відчуває бадьорості – це ознаки синдрому хронічної втоми. Його мають до 30,5% людей у світі. Щоб попередити це потрібно збалансувати робочий час та відпочинок.

Індустріалізація та зростання кількості транспорту псує повітря не тільки викидами, але й збільшенням рівня шуму. Шумове забруднення – це  хвильове фізичне забрудненням середовища. До прикладу, рівень шуму в метро при проїзді поїзда – близько 100 дБ. 

30-80 дБ не завдають шкоди людині, натомість постійне перевищення норм – негативно впливає на нервову, серцево-судинну і травну системи. Постійний шум може знизити рівень концентрації, викликати роздратованість, порушення сну та погіршити працездатність. При важких перебігах можлива навіть втрата слуху. Від наслідків шумового забруднення можна вберегтись, якщо піклуватись про звукоізоляцію вашої домівки. Перевірити рівень шуму самостійно можна за допомогою шумоміра або спеціального додатку на телефон.  

Як бути здоровим у місті

  • Спіть достатньо: дітям у віці від  6-12 років рекомендовано спати від 9 до 12 годин на добу; підліткам (13-18 років) – 8-10 годин; дорослим (18-60 років) – 7 годин;
  • правильно харчуйтеся.
  • відпочивайте: знаходьте час на повноцінний відпочинок без соцмереж та інтернету;
  • відмовтеся від поганих звичок – не куріть, не зловживайте алкоголем;
  • будьте фізично активними: 150 хв аеробної активності на тиждень допоможе тримати себе в тонусі. Якщо ви не маєте часу на тренування, можна скористатись порадами МОЗ України.

Перейти до вмісту