Ви тут:
Сільське господарство Суспільство Україна 

Назвали основні напрямки реформ для сільського господарства України

Назвали основні напрямки реформ для сільського господарства України

Заступник міністра економіки, торгівлі і сільського господарства Інна Мєтєлєва назвала основні напрямки аграрної політики, які найближчим часом будуть основними пріоритетами для агросектору.

Про це вона повідомила під час виступу на дискусійному заході «Значення актуальною реформи ринку землі для розвитку сільської місцевості», пише Agronews.

1. Ринок землі та введення обороту земель сільськогосподарського призначення.

”Зараз по всіх областях міністерство проводить дискусії з учасниками ринку щодо земельної реформи. Всі бажаючі можуть приєднаються до обговорення. Основне питання–опис всіх с/г земель і наповнення кадастру, до серпня 2020 року ця робота повинна бути закінчена. В результаті кадастр буде відкритим для всіх, починаючи від власників, закінчуючи державними органами, які буду користувачами реєстру”, – зазначила заступник міністра.

Мєтєлєва додала, що разом з законом про ринок землі готується ряд документів для того, щоб захистити права власників, вони стосуються запобігання рейдерства, питання концентрації земель в одні руки, системи електронних торгів.

2. Створення фермерського реєстру на базі реєстру Міністерства юстиції за даними Госгеокадастру та ідентифікації.

”Це буде база даних фермерських господарств та аграрних підприємств з метою уніфікації доступ до державної підтримки і банківського кредитування. База створюється для того, щоб спростити для аграріїв доступ до фінансових інструментів”, – повідомила Мєтєлєва.

3. Сільський розвиток і цифровізація природних ресурсів.

”На сьогодні у нас немає опису регіональних природних ресурсів, кадрового потенціалу. Неможливо прийняти модель аграрного розвитку без інформації по кожному регіону”, – прокоментувала заступник міністра.

Вона додала, що після цього будуть запропоновані варіанти взаємодії та створення ланцюжка виробництва з доданою вартістю за регіональним принципом.

”Є спільні проекти зі створення інформаційних та регіональних хабів для фермерів, де їм буде надано навчальні курси, починаючи з технології виробництва, закінчуючи пошуком ринків збуту”, – повідомила Мєтєлєва.

4. Продовольча безпека.

”Буде посилено контроль за дитячим харчуванням в школах і дошкільних закладах, а також підприємствами, які поставляють туди продукцію. Досить велика кількість фальсифікату, який надходить на дитячі столи”, –  розповіла заступник міністра.

Вона повідомила, що за даними Івано-Франківської держадміністрації, яка вже рік проводить ревізії по дитячим навчальним закладам, до 30% молочної продукції і до 15% решти продукції не відповідають стандартам якості.

”Будуть введені поняття безпеки та калорійності продукції, тому що зараз орієнтуються на ціну, а не калорійність продуктів, які необхідні дітям для нормального харчування”, – резюмувала Мєтєлєва.

Вона підкреслила, що всі ці реформи необхідно проводити комплексно, для цього вже створені робочі групи експертів, будуть задіяні асоціації та громадські організації щоб прискорити процес проведення реформ.

Перейти до вмісту