Ви тут:
Полтавщина Суспільство ТОП-новина 

На Полтавщині може з’явитися 27 довгобудів, – Олександр Біленький про ситуацію з будівництвом амбулаторій

На Полтавщині може з’явитися 27 довгобудів, – Олександр Біленький про ситуацію з будівництвом амбулаторій

Наразі в об’єднаних територіальних громадах Полтавської області будівництво амбулаторій, яке планували завершити за кілька місяців, значно затягується. У багатьох районах є загроза, що в зиму недобудовані споруди увійдуть навіть без даху, вікон та дверей.

Ситуацію, що склалася, обговорювали під час загальних зборів Полтавської обласної асоціації органів місцевого самоврядування, які провів голова Полтавської облради Олександр Біленький. У них взяли також участь 47 членів асоціації та депутати облради.

Проблемне питання щодо реконструкції і будівництва амбулаторій сімейного типу озвучив керівник Гребінківської районної ради Валерій Зінченко.

“30% співфінансування – це було не просто для громад. Але кошти зібрали. При хороших головних розпорядниках такі об’єкти будуються за 4-5 місяців. Я вважаю, що у нас склалася катастрофічна ситуація. Якщо на початок серпня був фактично збудований каркас, то з середини серпня роботи щодо будівництва амбулаторій майже не відбувалися. Ми звернулися до Департаменту капітального будівництва, де відповіли, що, згідно з графіком, до 25 грудня проєкт має бути реалізований. Це важко уявити, бо наразі немає навіть даху, вікон, дверей, не проведене опалення. Про якість говорити вже просто неможливо. Навіть не бачу наразі можливості завершити роботи до 1 січня. За роботу головних розпорядників відповідальність у повному обсязі несе Департамент капітального будівництва Полтавської ОДА”.

Зокрема, голова Почаївської сільської ради Сергій Кальченко розповів, що у них будівництво амбулаторії фактично зупинилося з кінця серпня.

“Почаївська сільська рада, мабуть, єдина в області сільська рада, яка повністю за свої кошти співфінансує будівництво амбулаторії. У квітні ми виділили 1 млн 909 тис. грн при початковій кошторисні вартості близько 5 млн грн. Але на сьогодні Департамент капітального будівництва говорить, що ця сума зросла до 8 млн грн. Наразі стан готовності амбулаторії до здачі – менше 50%: немає вікон, дверей, покрівлі, опалення, зовнішнього та внутрішнього оздоблення. На сьогодні навіть за тимчасовою схемою не підведена електроенергія. Фактично будувати почали у червні. Із кінця серпня до середини листопада будівництво майже не велося”.

Така картина характерна і для інших районів Полтавщини.

“Як будується амбулаторія у Машівському районі, зокрема, у Михайлівській ОТГ, – просто шок. Там фундаментні блоки просто поставлені в стик, а замки не забиті бетоном; дах – у формі футбольного м’яча; а перемички, де встановлені двері, – просто відсутні. Вважаю, що там все, що зроблено, потрібно просто демонтувати і будувати спочатку. Продовжувати наявне будівництво, замазувати, оздоблювати – просто неможливо. Наче, просто собачу будку будували. Я шокований”, – говорить депутат Полтавської обласної ради Володимир Бобиль.

Позитивним прикладом будівництва амбулаторій поділився міський голова Миргорода Сергій Соломаха.

“Минулого року ми збудували дві амбулаторії. Обидві нам обійшлися – 1 млн 100 тис. грн. Цього року одну будуємо десь за 1 млн 400 тис. грн. Щоправда, невеликі, на 100 квадратних метри, але те, що нам потрібно. Збудовано за півроку. За проєкт ми взяли типовий проєкт Мінрегіону””, – розповів Сергій Соломаха.

Ситуацію з затримкою будівництва голова Полтавської облради пояснив так:

“На жаль, держава заморозила виплати коштів з Державного фонду реконструкції та розвитку на усі об’єкти Полтавщини. Зараз ситуація така: коштів не надходить на об’єкти, в які громади уже вклали свої кошти. Достеменної інформації щодо цього немає. Лише є чутки, що дірка у державному бюджеті до кінця року буде десь близько 90 млрд грн. Тому зараз держава всі видатки поставила на паузу. Лише ті об’єкти, які мають значний відсоток готовності, будуть профінансовані. Чому так сталося і як бути? Я бачу лише один вихід: якщо держава зробить ці кошти перехідними на наступний рік, то ми зможемо це питання зрушити з мертвої точки. Якщо ж ці кошти будуть неперехідними, то на Полтавщині буде 27 довгобудів. А нас будуть переконувати продовжувати будівництво за свої кошти”, – сказав Олександр Біленький.

Також він запропонував, що для вирішення даного питання потрібно за одним столом зібрати керівників ОДА, профільних департаментів, керівника поліції, екології, ДСНС.

“На нашу зустріч керівника Полтавської ОДА ми запрошували офіційним листом. Але, як бачите, поруч зі мною немає нікого. Та я великої трагедії з цього не роблю. Можливо, вони розбираються і вникають у справи: що таке місцеве самоврядування, а що таке органи виконавчої влади. Думаю, що у нас буде налагоджена співпраця. Я користуючись повноваженнями, наданими мені Асоціацією, матиму зустріч з головою Полтавської ОДА, запрошу на цю зустріч і керівників профільних управлінь, департаментів. Попрошу, щоб розмова відбулася в широкому колі, з залученням представників органів місцевого самоврядування – пайщиків цих амбулаторій. Також паралельно, звісно, ми будемо говорити з керівниками правоохоронних органів”, – додав голова облради.

Крім будівництва амбулаторій, на зборах Полтавської обласної асоціації органів місцевого самоврядування також розглядали питання про обласний бюджет на 2020 рік; про стан автомобільних доріг в Полтавській області та перспективи їх ремонту й утримання у 2020 році; про запровадження в Україні ринку землі; про внесення змін до складу управління Асоціації та про внесення змін до складу ревізійної комісії Асоціації.

  

 

Перейти до вмісту