Ви тут:
Медицина Полтавщина Суспільство 

На черговий тренінг для працівників закладів охорони здоров’я у Полтаву з’їхалися представники шістьох областей

На черговий тренінг для працівників закладів охорони здоров’я у Полтаву з’їхалися представники шістьох областей

Неабияке зацікавлення й жваву дискусію викликало нещодавно у чергової команди учасників і тренерів навчального візиту й комплексного тренінгу «Підготовка лікарень до переходу на нову модель фінансування з використанням механізму оплати за результат» питання щодо майбутніх кардинальних змін в охороні здоров’я, що відбудуться з наступного року.

Нагадаємо, що серія тренінгів триває щотижнево протягом листопада поточного року в рамках Програми Асоціація «ЕСО здоров’я України» «Впровадження регіональних систем «Ефективне управління мережами медичних закладів в умовах децентралізації на основі ціннісно-орієнтованого підходу до медичного догляду» за сприяння та організаційної підтримки Департаменту охорони здоров’я Полтавської обласної державної адміністрації.

Учасників комплексного тренінгу – керівників, економістів, статистиків і лікарів закладів охорони здоров’я первинної та вторинної ланок із 6 областей нашої держави зацікавив досвід колег із Полтавщини. Зокрема, із впровадженням інформаційних технологій вони мали змогу ознайомитися на прикладі функціонування різних рівнів надання медичної допомоги. Як працює КУ «Полтавський обласний центр екстреної медицини та медицини катастроф» їм детально розповів і продемонстрував начальник відділу медицини катастроф та мобілізаційної роботи ДОЗ ОДА Володимир Мохначов. Приємно, що функціонування телеметричного консультаційного центру, єдиної диспетчерської та інших підрозділів викликало масу запитань.

Учасники тренінгу відвідали заклад «первинки» – КП «Центр первинної медико-санітарної допомоги №2 Полтавської міської ради» та вторинки – КП «4-а міська клінічна лікарня м. Полтави. І тут вони ставили низку конкретних практичних запитань.

Про трансформацію системи охорони здоров’я Полтавської області на всіх рівнях надання медичної допомоги, співпрацю й командну роботу керівників медичних закладів, їх власників і виконавчої влади розповів директор Департаменту охорони здоров’я Полтавської ОДА Віктор Лисак: «Усі ми проходили через професійні навчання та постійно продовжуємо це робити. Це дуже важливо – вивчати досвід колег. Головний висновок, що подальша трансформація галузі є важливою та необхідною. Більшість мешканців Полтавщини це розуміє, адже наразі декларацію із сімейними лікарями уклало 78,3% сільського населення та 72,3% міського. 36 центрам ПМСД конкуренцію склало 6 приватних медичних центрів та 3 ФОПи. На первинній ланці 90% закладів працює вже за новими колективними угодами. Зміни відбулися в медико-технологічних процесах при захворюваннях серцево-судинної системи, опорно-рухового апарату, туберкульозу, СНІДу та інших; роботі з неінфекційними хворобами – каскадний метод, інформаційних та телемедичних технологіях тощо. У пілотному проекті з реалізації державних гарантій медичного обслуговування населення за програмою медичних гарантій для вторинної (спеціалізованої) медичної допомоги в Полтавській області взяли участь 56 медичних закладів. Їх було перетворено на комунальні некомерційні підприємства, які підписали договори з Національною службою здоров’я. Проведено аналіз медичних витрат закладів за три роки. Створено базу і проаналізовано понад 537 тисяч випадків госпіталізації. Сформовано 50 діагностично-споріднених груп та створено нову модель госпітального сектору, яка об’єднує спеціалізовану амбулаторну і стаціонарну допомоги. Робочі місця лікарів та медичних сестер комп’ютеризовано, що посприяло розробці алгоритму дії та розрахунку вагових коефіцієнтів».

Віктор Лисак звернувся до учасників тренінгу з важливою тезою про те, що програма 2020 вимагає нових, часто кардинальних підходів та змін. Головне, щоб була сформована команда готовності до цих змін.

Начальник відділу фінансово-економічної роботи ДОЗ Алла Бредихіна повідомила про результати роботи медичних закладів у пілотному проекті, зокрема щодо формування фінансових планів як основного фінансового документа закладу, правильного кодування лікарями історій хвороб тощо.

«Ви ще маєте час, щоб навчитися новій моделі фінансування, що вимагає Програма 2020, змін до бюджетного кодексу», – підкреслила Алла Бредихіна. Вона детально відповіла на запитання колег.

Питань щодо автономізації та оплати за результат (пролікований випадок), що базується на моделі діагностично-споріднених груп (ДСГ), їх практичних аспектів стосувалася робота у блоці 1.

Другий день комплексного тренінгу був присвячений ретельному розгляду та відпрацюванню фінансового планування й прогнозування, управління процесами та персоналом у медзакладах, цифровізації та майстер-планів підготовки лікарень тощо.

Потужна команда тренерів та консультантів не тільки донесли дуже важливу для колег інформацію, а й допомогли їм на практиці на комп’ютерах у системі HMIS – FinHealth відпрацювати їх із використанням реальних даних.

Протягом двох днів такого комплексного заходу його учасників супроводжував, надавав їм необхідну інформацію організатор тренінгу, голова Правління Асоціації «ЕСО здоров’я України», директор з розвитку Порталу для Пацієнтів «EuroMD» Євген Прилипко. Зокрема, було розкрито переваги для керівників та власників медичних закладів від цифровізації процесів управління, публічності, відкритості, загальної доступності аналітичних даних та показників роботи медичних закладів.

Своїми враженнями від таких заходів поділилася одна з організаторів Світлана Бубенчикова на своїй сторінці в соцмережі Facebook: «Ми стаємо свідками прояву острахів учасників відносно майбутніх змін. Ми відчуваємо їх погляди, які стають оптимістичнішими по мірі освоєння необхідної інформації і в той самий момент люди усвідомлюють скільки ще навчання та титанічної роботи доведеться пройти. Саме в спілкуванні з учасниками наших навчальних заходів ми стаємо свідомі того, що розпочали справу (без перебільшення), життєво важливу для керівників, власників медичних закладів та їх колективів, а як наслідок – для пацієнтів – всіх нас. І я щаслива від того, що причетна до реалізації цієї глобальної мети і що ми рухаємось далі разом із людьми, які впроваджують такі важливі для країни зміни!».

Перейти до вмісту