Ви тут:
Полтавщина Суспільство ТОП-новина 

Митрополит Епіфаній у Полтаві вручив премію імені Паїсія Величковського

28 листопада у театрі імені М.В.Гоголя відбулась урочиста академія до Дня пам’яті преподобного Паїсія Величковського за участі Предстоятеля ПЦУ Блаженнійшого Митрополита Київського і всієї України Епіфанія.

Супроводжували Митрополита Епіфанія архієпископи з інших регіонів України.

”Преподобний Паїсій став наставником не тільки своїх учнів, які зібрались навколо нього як духовного лідера, але він став вихователем поколінь ченців, які відроджували духовність. Нещодавно в стінах Київської Православної богословської академії ми проводили перший Паїсіївський форум чернецтва ПЦУ. Говорили про постать нашого земляка. Там пролунала фраза, що ченці це ніби ті добровольці, які часто не знають чи не вміють щось робити у протистоянні з ворогом, але єдине їхнє бажання це присвятити своє життя єднанню з Богом. Таким був Паїсій Величковський, – зазначив Архієпископ Полтавський та Кременчуцький Федір.

У рамках урочистої академії Митрополит Епіфаній вручив премію імені Паїсія Величковського.

У номінації ”Література”:

Івану Дуднику – історику’ краєзнавцю, літератору, автору кількох розвідок, присвячених сьогоденню Лохвиччини, він декодував нез’ясовані віхи життя і творчості Тараса Шевченка, розробник проектів прапорів і гербів окремих сіл Полтавщини.

У  номінації ”Мистецтво’‘:

Юрію Панкевичу – володар техніки виготовлення гобеленів, різьбяр, його різьцю належить виготовлення кіотів, іконостасів, оздоблення ікон. Нині працює в галузі сакрального мистецтва, співавтор іконостасу дзвіниці Свято-Успенського собору та Покровської церкви Полтави.

Лауреатом цій номінації став Віктор Узбек – заслужений художник України, скульптор малих форм та медальєр, автор нагрудних знаків ”Преподобний Паїсій Величковський” та лауреат премії імені Миколи Ярошенка, медалі ”Тетяна Яблонська”.

У  номінації ”Наука”:

Ігоря Сердюка – доктора історичних наук, професора ПНПУ імені В.Г.Короленка, дослідника минулого козацької України.

У  номінації ”Духовне відродження” лауреатом став протоієрей Богдан Гринів – доктор богослов’я, багатолітній викладач Волинської богословської академії, близько 40 років є священнослужителем, настоятель парафії Православної Церкви України усіх Святих у Миргороді.

Єпархіальну премію імені Паїсія Величковського вперше присвоїли посмертно Тарасу Кутовому  – українському політику, народному депутату, ексміністру аграрної політики та продовольства України (2016—2018), який загинув в авіакатастрофі 21 жовтня цього року. Він відомий як благодійник Свято-Успенського кафедрального собору у Полтаві та Храмі Івана Предтечі у Лохвиці, будівничий Свято-Троїцької церкви у селі Хитці Гадяцького району.

”Мені приємно констатувати і знати той факт, що 300 років тому у часи Величковських наш Успенський собор був центром життя Полтави. Нещодавно мені випадково довелось знайти один документ: в 1680-х роках у місті розслідували справу однієї жінки Агафії, залучили до цього святих отців. І серед підписантів цього документу є Іван Величковський. Якщо цей документ підтвердиться, то це буде найдавнішою згадкою про присутність Величковських у Полтаві і ми ще на кілька років можемо змінити час його переїзду з Чернігова”, – розповів лауреат премії імені Паїсія Величковського Ігор Сердюк.

Митрополит Епіфаній, зокрема, відзначив, що невдовзі в Україні відзначатимуть першу річницю створення Православної Церкви України.

”Якщо ми згадаємо минулий рік, то тоді говорили про майбутнє нашої єдиної Помісної Православної церкви України. І ніхто на той час не міг дати чіткої відповіді – чи об’єднаємось ми, чи будемо мати єдину Помісну Православну церкву. Господь почув наші прохання і дав нам великий дар – визнання нашого aвтокефального статусу з боку Вселенського Патріарха, який вручив ПЦУ Томос про автокефалію. І незабаром ми будемо святкувати першу річницю нашої єдності”

Нагадаємо, 15 грудня виповниться рік, як на Об’єднавчому соборі в Софійському соборі Епіфанія обрали митрополитом Київським і Всієї України, першим главою Православної церкви України. Підписання та отримання томосу про автокефалію Православної церкви України відбулося 5-6 січня 2019 року в соборі святого Юрія, кафедральному соборі Вселенського Патріархату.

 

Перейти до вмісту