Ви тут:
Суспільство Цікавинки 

«Корисна програма»: 5 причин полюбити капусту

«Корисна програма»: 5 причин полюбити капусту

31 жовтня на «Інтері» вийшов випуск «Корисної програми», присвячений капусті. Як правильно вживати білокачанну, брюссельську, пекінську, цвітну і броколі? Яка капуста корисніше – свіжа або квашена, біла або червона? За якими ознаками можна визначити якість цього овоча?

У студії ток-шоу експерти озвучили 5 важливих причин полюбити капусту і розповіли про те, як правильно її вибирати і зберігати, а також – чим вона корисна для нашого здоров’я.

Причина №1. Капуста – джерело вітамінів.

 «У капусті  містяться майже всі відомі  вітаміни, а також – фітонциди, ферменти, мінеральні речовини: кальцій, калій  і навіть залізо, – розповідає лікар-гастроентеролог Ганна Комарова. – Список її переваг вселяє повагу. Вона багата на клітковину і робить благотворний вплив на травну систему, стимулює метаболізм, м’яко очищає організм, виводить шлаки, токсини і холестерин. Крім того, капуста низькокалорійна: в 100 г овочу – всього 28 калорій, це прекрасний продукт для людей, які хочуть схуднути або підтримати свою форму. Однак капусту можна їсти не всім. Протипоказана вона при захворюваннях шлунково-кишкового тракту: панкреатитах і гастритах в стадії загострення. Також не рекомендується давати її дітям до 3-х років».

Причина №2. Червона капуста корисніше білої, а квашена – корисніше свіжої.

«Якщо порівнювати білокачанну капусту і її найближчу родичку – червонокочанну, то остання містить більше білка і вітаміну С, в 4 рази більше каротину і вдвічі більше клітковини. При цьому вона менш калорійна, краще засвоюється і довше зберігається, – продовжує лікар-гастроентеролог Ганна Комарова. – А у квашеній капусті в порівнянні зі свіжою більша кількість аскорбінової кислоти, а вітаміну Р – в 20 разів більше. Цей продукт не тільки насичує організм вітамінами, але і виступає в ролі природного пробіотика. В квашеній капусті містяться цукор і молочнокислі бактерії, які насичують мікрофлору кишечника, підвищуючи імунітет».

Причина №3. Правильну капусту можна довго зберігати.

«Вся капуста ділиться на 3 види по термінах вирощування: рання, середня і пізня. Для квашення потрібно вибирати пізньостиглі сорти з солодким смаком, а для салатів – ранньостиглі, – пояснює агроном Юрій Підлужний. – Свіжа капуста середньо- і пізньостиглих сортів може зберігатися до 10 місяців при температурі від 0 до +3 градусів в природному положенні – качаном вниз, інакше вона може прорости”.

Вологість в приміщенні повинна становити 90 – 95%. Зберігати овоч в свіжому або квашеному вигляді можна в холодильнику. Це нітрохи не зменшує поживних властивостей капусти. А ось підгнилі, тріснуті плоди, а також качани з очищеним листям не призначені для тривалого зберігання».

Причина №4. Сік червоної капусти – натуральний барвник.

«Червоноголова капуста містить антоціани – барвники, які надають їй насичений фіолетовий колір, – пояснює дослідник-експериментатор Дмитро Лук’янов. – Якщо дрібно нарізати капусту, залити її окропом і залишити на 20 хвилин – вийде фіолетовий розчин, який можна додавати в майонез або крем, щоб їх пофарбувати. При зміні РН цього розчину на лужний або кислий зміниться його колір. При додаванні в нього харчової соди вийде зелений, а лимонного соку – яскраво-малиновий. Так за допомогою натуральних природних барвників можна зробити свою їжу різнобарвною!»

Причина №5. Капустяний лист позбавить від синців.

«Капуста – це смачно, корисно і в більшості випадків – дешево. Не дивно, що з давніх часів вона має репутацію ключового овоча на кухні: з неї роблять салати, тушкують, варять, квасять, – говорить телеведуча Світлана Леонтьєва. – Я люблю всяку. У салатах – свіжу пекінську, взимку – квашену білокачанну, в будь-який час року – тушковану кольорову. Крім того, капуста в нашій родині завжди була ліками. Капустяний лист відмінно знімає синяки. Для цього потрібно розім’яти соковитий лист руками і прикласти до забитого місця – все швидко пройде. Якщо ниють суглоби – потрібно намазати на капустяний лист мед і прикласти до хворого місця – біль як рукою зніме. Капуста розсмоктує внутрішню гематому, знімає запалення і допомагає вгамувати біль».

Ще більше корисних порад про капусту – у випуску ток-шоу про якість життя «Корисна програма»: https://youtu.be/i6xVsY1BOPY