Ви тут:
Полтавщина Суспільство 

До Полтави приїхали півсотні митців з усієї України щоб навчитись робити арт-проекти

До Полтави приїхали півсотні митців з усієї України щоб навчитись робити арт-проекти

У Полтаві розпочалась Школа культурного менеджменту та креативних індустрій. Протягом наступних трьох днів 50 митців з усієї країни навчаться проектному менеджменту та розроблять проекти на межі візуального мистецтва, технологій та громадського активізму.

Учора, 17 листопада, в Полтаві розпочалась Школа культурного менеджменту та креативних індустрій для митців візуального сектору. У ній взяли участь 50 художників, фотографів, дизайнерів, перформерів, а також працівників культури з близько семи областей.

Метою школи, за словами організаторів, є допомогти українським митцям та працівникам культури, зокрема, із малих міст, опанувати навички, які допоможуть їм бути конкурентними на національному й світовому мистецькому ринку.

До таких навичок, розповідає тренер школи Дмитро Кузнецов, належать проектний менеджмент, фандрайзинг (уміння знаходити кошти на проекти), будування партнерств.

“Для митця важливо творити, але не менш важливо бути готовим ділитись своєю творчістю — вміти співвіднести власні ідеї та проблеми, що турбують публіку, вміти вписати свій мистецький продукт в актуальний культурний простір, — говорить Кузнецов. — Багато митців цього не вміють, на що є суб’єктивні та об’єктивні причини. Серед об’єктивних брак доступу до можливостей у митців з маленьких міст. Саме цю проблему вирішує Школа культурного менеджменту. Ми вчимо як бути впливовими митців як із великих міст, так і з малих ОТГ”.

Учасник Школи, херсонський режисер-документаліст Леонід Єжуров ділиться ідеями, з якими приїхав на проект:

“Є деякі ідеї з відео-мапінгу. Є бажання знімати документальне кіно, можливо, тут знайду партнерів, з якими ми зможемо написати проект та отримати грант”.

Леонід працює є також головою правління громадської організації “Режисер.орг”. Серед тем, які його цікавлять як “кіношника” збереження культурної спадщини, боротьба з агресивною рекламою в місті, громадські ініціативи та їхній вплив на суспільне життя.

Аналогічні Школи вже відбулись у Харкові, Кам’янці-Подільському, Слов’янську й просто зараз відбувається у Вінниці.Всього протягом листопада подібне навчання пройдуть 500 митців з 24 областей України. 100 з них отримають можливість поїхати в Івано-Франківськ на другий етап Школи та, консультуючись із провідними експерт(к)ами у сфері арт-менеджменту, розробити власні проекти.

Школу культурного менеджменту та креативних індустрій реалізують громадська організація “Європейський клуб” у партнерстві з Молодіжною організацією “СТАН”, ГО “Культурний діалог” та Асоціацією“Культура і креативність” за підтримки Українського культурного фонду”.

Перейти до вмісту