Ви тут:
здоров’я Полтавщина Прес-релізи Суспільство 

Антибіотикорезистентність: залякування чи реальна загроза людству

Антибіотикорезистентність: залякування чи реальна загроза людству

Впродовж року ми страждаємо на застуду, вірусні інфекції, які намагаємося лікувати антибіотиками. Та чи є доцільним лікування антибіотиками розповіла завідувач амбулаторії загальної практики сімейної медицини №6 КНМП «ЦПМСД № 1» м. Кременчук Тетяна Іванчо.

У Кременчуці з десяти пацієнтів, хворих на застуду, як мінімум троє звертаються до лікаря вже після того, як самостійно прийняли антибіотик. А п`ятеро з десяти протягом року вже приймали від одного до трьох видів антибактеріальних препаратів, не враховуючи крапель для очей, вух та носа, що містять антибіотик.

За даними Всесвітньої організації охорони здоров’я, близько 50 відсотків антибіотиків використовуються не за призначенням. Через надмірне і необґрунтоване їх вживання протимікробні засоби перестають діяти. Мікроорганізми виробляють своєрідний «імунітет», змінюються і стають нечутливими до ліків. Фактично з’являються нові модифікації збудників інфекцій, які неможливо вилікувати протимікробними препаратами. Якщо ситуацію не змінити, такі інфекційні хвороби, як запалення легень, скарлатина чи сифіліс можуть знову стати смертельними, як це було колись. Лікарі-практики вже зараз на локальному рівні помічають, що низка антибактеріальних препаратів швидко втрачають свою ефективність. 

Епоха антибіотиків розпочалася з відкриттям пеніциліну Олександром Флемінгом у 1928 році. Відтоді антибіотики змінили медицину та підходи до лікування серйозних хвороб, водночас врятували мільйони людей. Однак зараз, на думку експертів ВООЗ, проблема антибіотикорезистентності (стійкості мікроорганізмів до антибіотиків) є настільки серйозною, що ставить під загрозу здобутки сучасної медицини. За їхньою оцінкою, щороку від резистентних інфекцій умирає 700 тисяч людей. Якщо не зупинити ріст антимікробної резистентності, до 2050 року вона може спричиняти 10 мільйонів смертей щорічно. А це значно більше, ніж сьогоднішня смертність від злоякісних захворювань. 

Окрім того антибіотики мають чимало побічних дій: серйозні алергічні реакції, дисбактеріоз кишківника, порушення травлення, нудота, блювота та багато інших. Тому дані препарати варто приймати лише за доцільності та під контролем лікаря.

Щоб уберегтися від цієї проблеми, не можна займатися самолікуванням. Пам’ятайте: антибіотик – це не екстрене лікування, що застосовується в перший день застуди. Краще прийміть препарати, що знижують температуру, промийте ніс, горло і зверніться до лікаря. Антибіотиками лікують лише бактеріальні інфекції.

Тільки спеціаліст може призначати лікування відповідно до важкості захворювання. Завжди повідомляйте лікарю про вживані протягом року антибіотики. Не допивайте антибіотики, які є вдома, або призначені іншому хворому.

Перейти до вмісту