Ви тут:
здоров’я Суспільство 

7 продуктів, які допоможуть контролювати діабет

7 продуктів, які допоможуть контролювати діабет

Дотримання правильного харчування при цукровому діабеті – запорука успішної боротьби з хворобою та відновлення якості життя.

Харчуватися при цукровому діабеті необхідно не рідше 4 разів на день, а краще до 5-6 разів невеликими порціями, дотримуючись одного й того ж часу прийому їжі, повідомляють у Центрі громадського здоров’я.

Харчові продукти, які слід виключити з раціону хворому на діабет:

-Швидкі вуглеводи. Будь-які продукти з доданим цукром (кулінарні вироби, здоба, цукерки, джеми тощо), а також продукти, виготовлені з очищених зерен (манна і рисова крупа, вироби з білого борошна і т. д.).

-Насичені жири. Уникайте жирних молочних продуктів і тваринних жирів у великих кількостях. Обирайте нежирне м’ясо, а також обмежте споживання продуктів, що містять кокосову і пальмову олію (міститься у багатьох технологічно оброблених продуктах, наприклад у сиркових масах, деяких сортах морозива, печиві тощо).

-Транс-жири. Уникайте їх вживання, що містяться в фастфуді, хлібобулочних виробах, соусних заправках і маргаринах.

-Холестерин. Джерела холестерину — молочні і м’ясні продукти з високим вмістом жирів, яєчні жовтки, печінка та інші види субпродуктів.

-Сіль. Прагніть знизити споживання солі до 2 г на добу. Це допоможе контролювати ваш кров’яний тиск.

Факторами ризику виникнення цукрового діабету:

спадковість
надлишкова маса тіла
переїдання
зловживання солодким
шкідливі звички (куріння, вживання алкоголю)
атеросклероз
подагра
захворювання підшлункової залози, інших ендокринних органів, печінки та ін.

Своєчасне діагностування та контроль захворювання дозволяє запобігти розвитку його тяжких ускладнень. Люди з діабетом повинні дотримуватися здорового харчування, підтримувати масу тіла в нормі, бути фізично активними.

Україна досі не має загальнонаціональних репрезентативних даних про основні фактори ризику неінфекційних захворювань (зокрема фактори ризику появи інсульту), що перешкоджає приймати науково обґрунтовані рішення для покращення ситуації. Щоб отримати об’єктивну інформацію про поширення факторів ризику НІЗ та розробити підходи до профілактики і боротьби з НІЗ, в Україні вперше організовано національне репрезентативне дослідження STEPS.

STEPS — це підхід, рекомендований ВООЗ для епіднагляду за факторами ризику НІЗ. Дослідження STEPS вивчає поширеність НІЗ та їхніх факторів ризику шляхом стандартизованого анкетування, фізичних та біохімічних вимірювань.