Ви тут:
Суспільство Україна 

2020 стане роком трансформаційних змін для українського Парламенту, – керівник Апарату ВР

2020 стане роком трансформаційних змін для українського Парламенту, – керівник Апарату ВР

25 листопада відбувся круглий стіл, присвячений презентації оновленої кадрової стратегії Апарату Верховної Ради України та обговоренню закладених в неї нових законодавчих рамок і сучасних практик управління людськими ресурсами для розвитку парламентської публічної служби.

Керівник Апарату Верховної Ради Вячеслав Штучний зазначив, що Апарат українського Парламенту налаштований змінюватися, щоб відповідати вимогам часу, тому керівництво Верховної Ради вітає пропозиції експертів, що базуються на вивченні поточного стану речей в Україні та найкращих світових практик, повідомляють на веб-порталі Верховної Ради.

Фактично ця ініціатива і виходила саме зі сторони керівництва Апарату ВРУ, адже в тому режимі, в якому працює Парламент 9-го скликання, процеси мають бути ефективними, а кадри – найкращими та належним чином підготовленими.

«За результатами нашої спільної роботи ми будемо готові офіційно затвердити оновлену кадрову стратегію, а також робочий план щодо її впровадження на період до 2022 року. Також, продовжуючи роботу на виконання рекомендацій Європейського парламенту, ми розпочали підготовку до впровадження нових сучасних практик та інструментів з управління людськими ресурсами в Апараті Верховної Ради, включаючи розвиток нової корпоративної культури, управління якістю та гендерний аналіз», – додав Керівник Апарату Верховної Ради.

Керівник Першого відділу програм допомоги Представництва Європейського Союзу в Україні Мартін Клауке зауважив, що від роботи Апарату та його ефективності залежить надзвичайно багато, а тому питання, які будуть підняті під час круглого столу, матимуть прямий вплив на реформування Парламенту.

«Сьогодні певні сфери, які підлягають вдосконаленню, ми вже ідентифікували по потребах, а також напрацювали пропозиції щодо організації і кращих практик. Важливим є те, щоб результатом прийняття законопроекту про парламентську службу стало створення нейтральної, неупередженої, ефективної і професійної підтримки Апаратом основних функцій Верховної Ради України», – зазначив Клауке.

Заступниця Постійної представниці ПРООН в Україні Манал Фоуані зазначила, що парламенти відіграють ключову роль у досягненні цілей сталого розвитку і впровадженні реформ в країні, тому вона високо оцінює співпрацю з Верховною Радою України, яка відбувається за підтримки Європейського Союзу. За словами пані Фоуані, український парламент має всі шанси стати одним із найбільш сучасних парламентів світу не лише в сенсі технічної модернізації, а й в значенні найбільш сучасної та оптимальної структури, підходів та практик.

«Ми бачимо та вітаємо ваші кроки в напрямку покращення управління персоналом. Наближення парламенту до народу є надзвичайно важливим. Ми зосереджуємося на підсиленні ефективності парламенту, його установ, і приділяємо велику увагу впровадженню нової кадрової стратегії», – підкреслила заступниця представниці ПРООН в Україні.

Експерти проекту ЄС-ПРООН з парламентської реформи представили результати своїх досліджень, які стосуються зокрема моделей парламентської публічної служби в країнах світу. Заступник керівниці Офісу парламентської реформи В’ячеслав Толкованов зазначив, що було проаналізовано моделі парламентської служби 35 країн світу і найбільш придатною до відтворення в Україні є модель, яка використовується у Франції чи Німеччині. Мова йде про парламентську службу, як інституційний вид в структурі державної служби, за прикладом державної служби в системі правосуддя.

Також учасники та учасниці круглого столу говорили про нові підходи до управління кадрами, розуміння корпоративної культури національного парламенту, управління якістю та інші питання.

Був представлений проект Стратегії управління персоналом та розбудови кадрового потенціалу Апарату Верховної Ради України на 2019-2022 роки. Серед нововведень – щорічне прогнозування потреби в нових спеціалістах, запровадження інституту наставництва для нових співробітників та проведення гендерного аудиту.

Керівник Апарату ВРУ Вячеслав Штучний повідомив, що найближчим часом міжнародна організація, яку відібрала на тендері Програма розвитку ООН, проведе функціональний аудит діяльності Апарату і підготує рекомендації по оптимізації структури та функціональних обов’язків підрозділів.

Перейти до вмісту