Ви тут:
Полтавщина Прес-релізи Суспільство 

“16 днів проти насильства”: фахівці системи БВПД розповіли школярам, як протидіяти домашньому насильству та гендерній дискримінації

В Україні триває #Всеукраїнська акція «16 днів проти насильства». Саме тому бюро безоплатної правової допомоги у Полтавському районі спільно із Полтавським районним центром соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді проведено ряд правопросвітницьких заходів, присвячених протидії домашньому насильству та гендерній дискримінації , що вібулися 27 та 28 листопада 2019 року у Новоселівській загальноосвітній школі Полтавської районної ради Полтавської області та Терешківській загальноосвітній школі Полтавської районної ради Полтавської області відповідно.

Під час виховних годин для учнів 9-11 класів на тему: «#Протидіймо насильству разом!» фахівець #безоплатної правової допомоги у Полтавському районі, адвокат, Артем Пархоменко та начальник відділу Полтавського районного центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді Лариса Кузнецова розповіли про механізми захисту від домашнього насильства та познайомили дітей із діяльністю державних органів і установ, що надають допомогу постраждалим від насильства. В ході уроку діти переглянули тематичне відео, презентації, а також дізналися порядок реалізації права на #безоплатну правову допомогу.

Під час виступу фахівець #безоплатної правової допомоги розповів, що від насильства потерпають найчастіше особи, які в силу тих чи інших причин перебувають у нерівному становищі із кривдником, тому не здатні повною мірою себе захистити. На сьогодні передбачена адміністративна та кримінальна відповідальність за вчинення домашнього насильства. Так, Законом України «Про запобігання та протидію домашньому насильству» доповнено Кодекс України про адміністративні правопорушення статтею 173-2, що передбачає адміністративну відповідальність за вчинення домашнього насильства. Поряд із цим, Законом України «Про внесення змін до Кримінального та Кримінального процесуального кодексів України з метою реалізації положень Конвенції Ради Європи про запобігання насильству стосовно жінок і домашньому насильству та боротьбу з цими явищами» доповнений Кримінальний кодекс України статтею 126-1, якою передбачено кримінальну відповідальність за домашнє насильство, вчинення насильства щодо подружжя чи колишнього подружжя або іншої особи, з якою винний перебуває (перебував) у сімейних або близьких відносинах визнано обставиною, що обтяжує покарання, а також запроваджено обмежувальні заходи, що застосовуються до осіб, які вчинили домашнє насильство та можуть бути вжиті судом задля подальшого недопущення домашнього насильства. Назване дає підстави стверджувати про наявність дієвих механізмів, що дають можливість припинити і протидіяти цьому негативному явищу. Важливо зауважити, що про домашнє насильство не потрібно мовчати, адже звернувшись до центрів безоплатної правової допомоги постраждала особа має можливість безкоштовно отримати послуги адвоката чи іншого фахівця в галузі права, який допоможе постраждалій особі скласти відповідне звернення до компетентних органів, «запустивши» відповідний захисний механізм в дію.

Поряд із кримінальною та адміністративною відповідальність за вчинення насильства відносно близьких статтею 24 Закону України «Про запобігання та протидію домашньому насильству» передбачені #спеціальні заходи щодо протидії домашньому насильству, до яких належать: 1) терміновий заборонний припис стосовно кривдника; 2) обмежувальний припис стосовно кривдника; 3) взяття на профілактичний облік кривдника та проведення з ним профілактичної роботи; 4) направлення кривдника на проходження програми для кривдників.

#Терміновий заборонний припис, що діє протягом 10 діб, виноситься кривднику посадовими особами органів Національної поліції України у разі існування безпосередньої загрози життю чи здоров’ю постраждалої особи з метою негайного припинення домашнього насильства, недопущення його продовження чи повторного вчинення та може містити такі заходи: 1) зобов’язання залишити місце проживання (перебування) постраждалої особи; 2) заборона на вхід та перебування в місці проживання (перебування) постраждалої особи; 3) заборона в будь-який спосіб контактувати з постраждалою особою. У випадку його невиконання до кривдника можуть бути застосовані поліцейські заходи примусу. Поряд із цим, Уповноважений підрозділ органу Національної поліції України бере на профілактичний облік кривдника з моменту виявлення факту вчинення ним домашнього насильства і проводить з ним профілактичну роботу.

В подальшому постраждалій особі варто звернутися до суду із заявою про видачу #обмежувального припису стосовно кривдника, що видається на строк від одного до шести місяців, в рамках якого визначаються один чи декілька таких заходів тимчасового обмеження прав кривдника або покладення на нього обов’язків: 1) заборона перебувати в місці спільного проживання (перебування) з постраждалою особою; 2) усунення перешкод у користуванні майном, що є об’єктом права спільної сумісної власності або особистою приватною власністю постраждалої особи; 3) обмеження спілкування з постраждалою дитиною; 4) заборона наближатися на визначену відстань до місця проживання (перебування), навчання, роботи, інших місць частого відвідування постраждалою особою; 5) заборона особисто і через третіх осіб розшукувати постраждалу особу, якщо вона за власним бажанням перебуває у місці, невідомому кривднику, переслідувати її та в будь-який спосіб спілкуватися з нею; 6) заборона вести листування, телефонні переговори з постраждалою особою або контактувати з нею через інші засоби зв’язку особисто і через третіх осіб. Передбачена також можливість направлення судом особи, що вчинила домашнє насильство, на проходження програми для кривдників на строк від трьох місяців до одного року.

Підводячи підсумки заходів, його учасники дійшли висновку, що важливим елементом протидії насильству є наявність довіри у відносинах між близькими, друзями та пов’язана із цим можливість розповісти їм про подібні випадки. Адже не варто соромитись зізнатись іншим про свої страждання. Саме це є найпершим та найбільш дієвим засобом протидії цьому негативному явищу. Свідки ж актів насильства як свідомі громадяни повинні не залишатися осторонь цього явища, а поставившись до актів насильства з осудом, мають повідомити про них правоохоронні органи. Адже саме небайдужість часто рятує не тільки здоров’я, а й життя.

Насамкінець, доречно нагадати, що отримати додаткову інформацію чи безоплатну правову допомогу може кожен бажаючий, що звернеться до #бюро правової допомоги за адресою: місто Полтава, вулиця Міщенка будинок 2, у робочі дні: з понеділка по п’ятницю з 9 до 18 години, контактний телефон 50-27-29.

Перейти до вмісту