Ви тут:
Полтавщина Суспільство ТОП-новина 

З початку року на Полтавщині від укусів тварин постраждали понад 2 тисячі людей, – Геннадій Пікуль

З початку року на Полтавщині від укусів тварин постраждали понад 2 тисячі людей, – Геннадій Пікуль

21 жовтня, під час апаратної наради, начальник ГУ Держпродспоживслужби у Полтавській області Геннадій Пікуль розповів про епізоотичну ситуацію із захворюваності на сказ у Полтавській області.

“Одним з актуальних питань епізоотичної ситуації в області є загроза виникнення сказу серед тварин. Проблема сказу стосується всіх, оскільки вірус сказу є смертельним не тільки для тварин, а й для людей. Цьогоріч від укусів тварин постраждали 2118 людей, з них 583 дитини. У 2019 році на території України зареєстровано один випадок захворювання та смерті 66-річного чоловіка (жителя Кіровоградської області), який за медичною допомогою не звертався”, – повідомив Геннадій Пікуль.

Читайте також: Сказ у Кременчуці: карантин у місті триватиме до 10 жовтня

На Полтавщині у 2003 році був випадок смерті 55-річної жінки, яку покусала собака хвора на сказ.

“Основною причиною покусів є недотримання пароутримання домашніх тварин та велика кількість безпритульних тварин в населених пунктах області. Цьогоріч з хворими на сказ тваринами контактували 20 людей, серед яких четверо дітей, 2098 людей постраждали через неналежне поводження та відношення до тварин”, – сказав Геннадій Пікуль.

Найактуальнішою проблемою циркуляції сказу в області є неконтрольована ситуація з безпритульними тваринами.

“В області немає жодного притулку для безпритульних тварин, а лише два комунальні пункти тимчасової перетримки тварин, які жодним чином не вирішують проблематику агресивності та імунного фону таких тварин, оскільки щорічна ревакцинація не проводиться, а після 10-денноїх перетримки їх відпускають на вулицю, де вони формують агресивні зграї. Контроль за численністю, утриманням та перетримкою таких тварин покладений на органи місцевого самоврядування, які повинні забезпечувати контроль даного процесу”, – наголосив Пікуль.

Читайте також: У Миргороді оголосили карантин через виявлений сказ у лисиці

На сьогоднішній день в області зареєстровано 15 неблагополучних пунктів щодо сказу, з них 10 вже оздоровлено, а у 5 пунктах карантинні обмеження тривають.

“Дійсно необхідно контролювати кількість лисиць і безпритульних тварин, адже випадок, який нещодавно стався у Полтаві, коли собаки загризли дівчину, вже є таким сигналом, після якого необхідно негайно діяти”, – зазначив т.в. о. Голови Полтавської ОДА Олег Пругло.

Читайте також: У Пирятині з літаків розкидатимуть вакцину проти сказу

Перейти до вмісту