Ви тут:
децентралізація Полтавщина Суспільство 

Як збільшити надходження до бюджету громади знають у Скороходівській ОТГ

Як збільшити надходження до бюджету громади знають у Скороходівській ОТГ

Реформа децентралізації має на меті побудову нової моделі управління суспільством на основі створення фінансово спроможних громад. Зараз актуальним стає питання наповнення бюджетів об’єднаних територіальних громад за рахунок виявлення резервів надходжень місцевих податків та зборів.

Про це повідомляє Полтавський Центр розвитку місцевого самоврядування Програми «U-LEAD з Європою».

«Статтею 10 Податкового кодексу України встановлено перелік цих податків та зборів. Виходячи з якого, кожна сільська, селищна чи міська рада приймає рішення щодо встановлення на своїй території місцевих податків та зборів. До місцевих податків відносяться: податок на майно (плата за землю, податок на нерухоме майно, відмінного від земельної ділянки, транспортний податок); єдиний податок», – розповідає Костянтин Качаненко, радник з питань управління місцевими фінансами Полтавського ЦРМС.

Враховуючи те, що Полтавщина займає одне з перших місць з обробітку земель сільськогосподарського призначення, Костянтин Качаненко більш детально зупинився на орендній платі за землю. У якості практичного прикладу він наводить роботу Скороходівської об’єднаної територіальної громади (Чутівський район) з аудиту земельних ділянок. Посадові особи органів місцевого самоврядування цієї ОТГ, розуміючи, що фінансові ресурси Держави обмежені, а розвиток громади потрібно підтримувати на високому рівні, вирішили провести аудит землі, яка знаходиться на їх території.

Залучивши до проведення аудиту приватну компанію, було перевірено площу 6365 га та складено карту території, на якій нанесли межі земельних ділянок та реальні площі, які обробляються, відображено землі, які використовуються без правовстановлюючих документів або використовуються не за цільовим призначенням чи видом використання.

За рахунок проведеного аналізу та порівняння наявних баз даних земельних ділянок сільськогосподарського призначення за межами населених пунктів, виявлено самозахвати, приори, розори сінокосів загальної площею 199,66 га. При проведенні аналізу чинних договорів оренди землі загальною площею 3725 га на предмет відповідності нормам чинного законодавства, встановлено порушень в договорах оренди на площу в 247 га.

«Підсумок не забарився. Після створення комісії та проведення обговорення виявлених проблем з частиною аграріїв, які використовують ці земельні ділянки, було досягнуто згоди на добровільне відшкодування завданих збитків громаді у розмірі трохи більше ніж півмільйона гривень. Думаю, цей практичний приклад невеликої громади доволі показовий та вартий наслідування», – розповів радник Полтавського ЦРМС.

Скороходівська ОТГ була утворена навесні 2016 року. Площа громади – 135, 64 кміз населенням майже 5300 осіб.

Перейти до вмісту