Ви тут:
Полтавщина Прес-релізи Суспільство 

Як вберегти поголів’я свиней від АЧС

Як вберегти поголів’я свиней від АЧС

Нині в Полтавській області діє карантин у Миргородському та Лохвицькому районі.

У зв’язку з останнім зареєстрованим випадком африканської чуми свиней, коли мешканка Лохвиці придбала порося у несанкціонованому місці та без відповідних ветеринарних документів, що виявилось хворим на африканську чуму свиней. Унаслідок чого територію її присадибної ділянки оголошено інфікованим об’єктом та встановлено карантин черз африканську чуму свиней.

Зважаючи на ситуацію, ГУ Держпродспоживслужби в Полтавській області закликає населення та власників тварин відповідально ставитися до даного питання, а також наголошує, що купівлю живих свиней необхідно здійснювати в зареєстрованих господарствах або на агропродовольчих ринках, з обов’язковою ідентифікацією поголів’я, а саме: реєстраційних свідоцтв на товарних свиней, оформленням відомостей переміщення тварин із відповідними ветеринарними документами (ветеринарна довідка в межах району чи ветеринарне свідоцтво форми №1), що підтверджують клінічне здоров’я тварин та наявність всіх необхідних щеплень та досліджень.

Детально ознайомитись із формами документів можна за посиланням https://www.agro-id.gov.ua/639-2/

Фізичним особам, що займаються розведенням та утриманням свиней, необхідно обов’язково проводити ідентифікацію та реєстрацію тварин відповідно до наказу Міністерства аграрної політики та продовольства України № 639 від 01.12.2017 «Про затвердження Порядку ідентифікації та реєстрації свиней».

Отже, ГУ Держпродспоживслужби в Полтавській області наголошує на основних умовах запобігання виникненню та розповсюдженню африканської чуми свиней у власному господарстві:

– не купувати живих свиней, продуктів їх забою, корми в місцевості, де зареєстроване захворювання, сумнівного походження без відповідних документів та в недозволених місцях торгівлі. Адже стихійна торгівля – один з основних розповсюджувачів захворювання;

– не допускати сторонніх осіб в особисте господарство;

– утримувати свиней у безвигульному режимі, не допускати їх контакту з іншими тваринами. При вході в приміщення встановити дезванночки або дезкилимок, використовувати для обслуговування окремий інвентар, одяг та взуття. Територію  та приміщення, де утримуються тварини, тримати в чистоті і за можливості проводити регулярну дезінфекцію. Вживати заходів щодо знезараження гною, гноївки тощо;

– не згодовувати свиням корми тваринного походження та харчові відходи без попередньої термічної обробки;

– якщо полюєте на диких кабанів, ні в якому разі не згодовуйте рештки домашнім свиням;

– при підозрі на захворювання негайно повідомити фахівців державної служби ветеринарної медицини району (області).

Самолікування тварин категорично заборонено!

ГУ Держпродспоживслужби в Полтавській області

Перейти до вмісту