Ви тут:
Сільське господарство Суспільство Україна 

В Україні підписали зерновий Меморандум з учасниками ринку на 2019-2020 маркетинговий рік

3 жовтня Міністр розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України Тимофій Милованов та учасники зернового ринку підписали Меморандум про узгодження позицій на ринку зерна на 2019-2020 маркетинговий рік.

Про це повідомляють у прес-службі Міністерства.

Відповідно до підписаного документу, Мінекономіки, а також представники Американської торговельної палати в Україні, Української зернової асоціації, Європейської Бізнес Асоціації, Міжнародної Асоціації торгівлі зерном та кормами (GAFTA), громадської спілки «Всеукраїнський аграрний форум», Асоціації фермерів та приватних землевласників України, громадської спілки «Борошномели України», об’єднання підприємств хлібопекарної промисловості «Укрхлібпром», Всеукраїнської асоціації пекарів домовились про подальшу співпрацю з метою забезпечення продовольчої безпеки та уникнення застосування експортних обмежень.

«Агросектор – один із флагманів розвитку української економіки. У пріоритетах Міністерства – відкриття прозорого обігу землі, підвищення продуктивності праці українців, забезпечення продовольчої безпеки, підвищення захисту прав споживачів, а також належний розвиток українського села. Всі зміни та реформи, що відбуватимуться в агропромисловості мають відповідати цим головним завданням та цілям», – підкреслив Тимофій Милованов.

Слід зазначити, що підписання такого Меморандуму відбувається вже дев’ятий рік поспіль, проте цього року документ підписано без додатку та завчасного затвердження граничної чисельності експорту.

«У рамках Меморандуму ми закріпили спільну стратегію щодо забезпечення прогнозованого режиму експорту зерна. Цього року домовилися не фіксувати конкретний обсяг зернових, однак, кожного останнього понеділка місяця будемо проводити спільну зустріч з представниками ринку та оцінюватимемо показники. Такий динамічний алгоритм співпраці дозволить не встановлювати параметри, які будуть неактуальні через кілька місяців. Натомість ми разом будемо постійно актуалізувати дані та за необхідності реагувати», – прокоментував підписання Меморандуму заступник Міністра Тарас Висоцький.

Підписаний документ передбачає взаємодію учасників ринку зерна, пошук компромісних рішень, обмін інформацією та здійснення моніторингу зернового ринку. Також Меморандум значно сприятиме забезпеченню прогнозованості та ритмічності експорту зерна, а також пропорційного навантаження на інфраструктуру, зокрема, залізничну.

Меморандум набирає чинності з дня підписання та діє до 1 липня 2020 року.

Довідково:

Станом на 2 жовтня 2019 року з початку 2019/2020 маркетингового року Україна експортувала 13,8 млн тонн зернових культур, що на 4,6 млн тонн більше ніж на відповідну дату минулого маркетингового року. Крім того, експортовано борошна пшеничного та інших культур – 81,1 тис. тонн, що на 33,1 тис. тонн більше ніж за аналогічний період минулого маркетингового року.

Перейти до вмісту