Ви тут:
здоров’я Суспільство 

Світовий день боротьби з поліо: все що потрібно знати про недугу

Світовий день боротьби з поліо: все що потрібно знати про недугу

В Україні трапився перший підтверджений випадок вакциноасоційованого паралітичного поліомієліту, який був зафіксований у дворічної дитини з Волинської області. Батьки зумисно відмовились від щеплень, передбачених медичними стандартами. Останні випадки хвороби в Україні фіксувалися в 2015 та 2017 роках, проте вона знову дала про себе знати.

Які її ознаки, в чому причини активізації захворювання та як його запобігти, розповіли у МОЗ.

Патогенез хвороби

Джерела хвороби: людина, яка хворіє або ж носій, який переносить вірус безсимптомно. 

Шляхами передачі вважаються фекально-оральний (брудні руки, вода, заражена їжа, екскременти) та повітряно-крапельний. 

Симптоми: в більшості випадках хвороба спершу протікає непомітно, що погіршує шанси хворого на одужання, потім з’являються ознаки, які носять різний характер, що залежить від форми вірусу. 

Інкубаційний період хвороби становить 2-35 діб, частіше 7-14 діб. 

Класифікують такі види хвороби: з ураженням центральної нервової системи (ЦНР) та без її ураження. Варто зазначити, що навіть нетиповий поліомієліт (без ураження ЦНР) здатний дуже нашкодити хворому.  

Всі вони несуть суттєву загрозу для нещепленої людини та спричиняють незворотні процеси, які можуть призвести до смерті пацієнта. 

Міфи та спростування

У Світовий день боротьби з поліомієлітом МОЗ України розвінчує міфи, які провокують відмову від імунізації.

Поширеним серед батьків є розмови про шкоду вакцинації та побічні ефекти від щеплення. Детальніше про спростування цих стереотипів ви можете почитати тут: 9 міфів про вакцинацію. 

На жаль, українці досі з острахом ставляться до імунізації, тому продукують фейки і ,власне, щодо профілактики поліомієліту.

Ось основні хибні думки, які ви могли чути про вакцини від поліо:

  • ОПВ містить збудники ВІЛ 

 Жодного відомого прецеденту медицині не було відомо. Цей міф був спровокований журналістами через поширення квазідосліджень, що стосувались створення вакцини. 

  • ІПВ може викликати поліомієліт

Вакцина містить мертвий вірус, який не здатний спровокувати хворобу у вакцинованого.

  • “Живий” вірус у вакцині ОПВ буде розмножуватись

Оральна “жива” полівакцина містить ослаблений вірус. Ризик того, що він почне розмножуватись і людина захворіє мізерний. 

  • Дикий вірус поліомієліту зник і зараз хвороба поширюється лише через вакцину

Дикі полівіруси – це віруси, які існують в навколишньому середовищі. За інформацією ВООЗ в природі існує 3 типи диких полівірусів. Знищеним вважається лише 2 тип, який фіксували останній раз в Індії, 1999 року. Проте інших два – 1-го і 3-го типу, це саме ті полівіруси, які провокують паралітичний поліомієліт. 

Чому вакцини є безпечними?

Глобальна ініціатива з ліквідації поліомієліту використовує декілька вакцин для боротьби з цією хворобою. В Україні застосовується два типи – інактивована поліомієлітна вакцина (ІПВ) та оральна поліомієлітна вакцина (ОПВ). Обидві вакцини закуповуються через Дитячий фонд ООН (ЮНІСЕФ) та мають прекваліфікацію Всесвітньої організації охорони здоров’я, яка гарантує якість та постійний контроль за виробниками. Для детальнішого ознайомлення зі стандартами виробництва вакцин передіть сюди.  

На сайті  ВООЗ пояснюють:  

  • ОПВ одна з найбезпечніших вакцин, яку винайшло людство та застосовується  для імунізації новонароджених. 
  • Вона настільки безпечна, що її можна використовувати, навіть коли дитина хвора.
  • ОПВ використовується кілька разів для досягнення максимального імунітету щепленого проте зі збільшенням кількості щеплень не збільшуються ризики побічних ефектів. 

Де, коли та кому варто вакцинуватися? 

Вакцинувати від поліомієліту потрібно з народження малюка. Щеплення обов’язково потрібно проводити комплексно, не пропускаючи жодного для збільшення резистентності організму до хвороби.

  • 1 доза – 2 місяць життя дитини.
  • 2 доза – 4 місяць.
  • 3 доза – 6 місяць.
  • 4 доза – 18 місяць.
  • 5 доза – 6 років.
  • 6 доза – 14 років.
Перейти до вмісту