Ви тут:
Медицина Суспільство Україна 

Створення госпітальних округів: МОЗ розробило критерії формування спроможної мережі надання меддопомоги

Створення госпітальних округів: МОЗ розробило критерії формування спроможної мережі надання меддопомоги

МОЗ України розробило критерії формування спроможної мережі надання первинної, спеціалізованої та екстреної медичної допомоги у відповідь на ініціативу Кабінету Міністрів України формування єдиного плану розвитку спроможних мереж надання соціальних послуг по всій території України.

Відстань між пацієнтом і сімейним лікарем – не більше 7 км. Доступність лікарні інтенсивного лікування – не більше 60 хв. Час доїзду бригади екстреної медичної допомоги: у місті – 10 хв, поза межами міста – 20 хв., повідомляють у МОЗ.

Ці та багато інших критеріїв МОЗ України визначило, щоби розбудова спроможної мережі закладів охорони здоров’я у рамках створення госпітальних округів забезпечила: 

  • гарантований своєчасний доступ населенню до послуг медичної допомоги належної якості;
  • ефективне використання бюджетних коштів, що спрямовуються на забезпечення медичної допомоги;
  • створення умов для підготовки закладів охорони здоров’я, що надають первинну, вторинну (спеціалізовану) та екстрену медичну допомогу, до функціонування в умовах управлінської та фінансової автономії медичних закладів у межах договорів з Національною службою здоров’я України. 

“Розбудова спроможних мереж надання медичних послуг у рамках єдиного плана спроможних мереж за різними видами соціальних послуг – запорука реальних відчутних для кожного українця змін”, – заявила заступниця міністра охорони здоров’я з питань європейської інтеграції Олена Сімоненко. – “Консолідована робота центральних органів державної влади та місцевого самоврядування дозволить наблизити послуги, гарантовані державою, саме там і саме тоді, коли в них виникає реальна потреба”.

Кабінет Міністрів України ініціював створення спроможних мереж надання соціальних послуг на всій території України для поліпшення доступу населення до медичних, освітніх, культурних, спортивних, адміністративних, безпекових та інших соціальних послуг. План розбудови таких спроможних мереж надання послуг має бути розроблений у тісній співпраці міністерств, обласних державних адміністрацій та органів місцевого самоврядування. Критерії розбудови спроможних мереж за різними напрямами надання соціальних послуг об’єднано в єдиний Посібник. 17 жовтня 2019 року відбулась презентація цих критеріїв та всього інтегрованого підходу до моделювання послуг.

Читайте також: На Полтавщині госпітальні округи отримали завдання на п’ятирічку

План розбудови спроможних мереж закладів охорони здоров’я, так само, як і мереж надання інших соціальних послуг по всій Україні, буде розроблений з урахуванням бачення наявних об’єднаних територіальних громад і ОТГ, які планують створити. Саме цей план стане підставою для подальшої державної підтримки визначених закладів охорони здоров’я.

Ця ініціатива двох останніх тижнів усіма міністерствами було запропоновано 

Спроможна мережа закладів охорони здоров’я – необхідна умова для виконання завдання Міністерства охорони здоров’я України з забезпечення доступності до якісної медичної допомоги виключно на засадах доказової медицини.

Нагадаємо, що Полтавщина стала пілотною областю в реалізації реформи госпітальної допомоги.

Перейти до вмісту