Ви тут:
Суспільство ТОП-новина Україна 

Розведення військ, результати “гучних” справ, телефонна розмова з Трампом та “формула Штайнмаєра”: про що йшлося на прес-марафоні перші дві години

Розведення військ, результати “гучних” справ, телефонна розмова з Трампом та “формула Штайнмаєра”: про що йшлося на прес-марафоні перші дві години

10 жовтня триває прес-марафон Президента України Володимира Зеленського, під час якого журналісти задають досить цікаві та скандальні запитання.

Володимир Зеленський прокоментував рішення про розведення військ на КПВВ в Станиці Луганській.

“Це найкрутіший інформаційний засіб, поки нас там не показують, коли ми прикладом показуємо, що ось, будь ласка, відкрили КПВВ, автобуси ходять, люди їздять, пішохідний міст зробили”, – пояснив він.

Він навів приклад: людина живе на неконтрольованій території, але щодня виїжджає на контрольовану Україною зону та повертається до батьків:

“Що вона там розповідає? Сьогодні це “живе” телебачення”? – додав Президент.

Щодо результатів “гучних” справ, то Зеленський сказав так:

“У нас крайня точка – 1 листопада. Щотижня з правоохоронцями зустрічаємось на наради, де я запитую: “Де результат?”. Мені кажуть, що треба для цього змінити. Змінюємо, приймаємо закон про реформування ГПУ. Вже осінь прийшла. Де посадки? Немає, але все треба робити за законом”, – розповів Зеленський.

За його словами, 1 листопада – це контрольний чек-пойнт, коли правоохоронці мають показати результат у декількох гучних справах.

Також Президент зазначив, що наразі справи збирають назад докупи.

“Як розслідування проходило? Справу ділили на шматки і відправляли в різні правоохоронні органи. Аби ніколи не змогли розглянути цю справу. Наразі ми збираємо кожну справу назад з кожного органу. У нас була задача прийняти закон, знайти і об’єднати шматки кримінальних справ”, – пояснив він.

Президент відповів на питання щодо оприлюднення стенограм його розмов з Дональдом Трампом та блокування американської військової допомоги Україні.

“У нас пройшла дуже гарна зустріч”, – сказав Володимир Зеленський про переговори з Трампом.

За його словами, зустріч на саміті ООН була необхідна і для того, щоб пояснити Трампу, що Україна не є корумпованою країною.

Також Зеленський розповів про свою телефону розмову з Трампом, де нібито був тиск на нього.

“Наші дзвінки не пов’язані зі зброєю, з компанією Burisma. Це не є правдою. Заблокували вони допомогу військову ще до дзвінка, до розмови. Але про це у розмові не йшлося. Я навіть не знав. Потім міністр оборони мені сказав, що у нас є проблема. На зустрічі з Пенсом я потім підняв це питання”, – сказав Президент.

Зеленський заперечує, що Трамп на нього тиснув.

“Шантажу не було. Це не було предметом нашої розмови”, – уточнив Зеленський.

Не обійшлося і без запитання щодо дати нормандського саміту.

“Всі сторони готові до нормандського формату, однак остаточна дата залежить не лише від нас”, – зазначив Президент.

Зеленський перелічив, із чим ми туди виходимо: розведення в Станиці Луганській, обмін для повернення моряків та політв’язнів, підтвердження тексту формули Штайнмаєра, відведення військ в Золотому та Петрівському.

“Це не умови, це – результат того, що колись було обговорено”, – додав він.

За його словами, ці кроки свідчать про те, що кожна зі сторін хоче закінчити війну:

“Це не означає, що у нас є гарантії та впевненість, що та сторона дійсно хоче. Та дата залежить і від нас із вами”, – пояснив Зеленський.

“У мене вже є варіанти дат, на які ми погоджуємося”, – додав він.

Також Президент звернувся до українців, які проживають на окупованих територіях Донбасу.

Перейти до вмісту