Ви тут:
Суспільство Україна 

Рада ухвалила закон Зеленського про судову реформу

Рада ухвалила закон Зеленського про судову реформу

Парламент прийняв у другому читанні проєкт закону про внесення змін до деяких законів України щодо діяльності органів суддівського врядування. Законопроєкт ініціював президент України Володимир Зеленський

Про це передає Еспресо.TV

Закон вносить низку суттєвих змін до законів України “Про судоустрій і статус суддів”, “Про очищення влади” та “Про Вищу раду правосуддя”. Зокрема, скорочення кількості суддів Верховного суду з 200 до 100.

 За законопроєкт проголосували 236 нардепів.

Йдеться і про скорочення кількість членів ВККС (Вищої кваліфікаційної комісії) з 16 до 12 членів. Їх призначення на посади здійснюватиметься Вищою радою правосуддя за результатами конкурсу. 

Також передбачається створення Вищою радою правосуддя комісії з питань доброчесності та етики, яка забезпечить дотримання членами Вищої ради правосуддя та ВККС високих критеріїв доброчесності та професійної етики.

Закон доповнює перелік підстав для звільнення члена ВККС: нехтування обов’язками, поведінка, яке підриває авторитет і довіру суспільства до правосуддя.

Звільняти члена ВККС буде не сама комісія, а Вища рада правосуддя.

Рішення про звільнення з посади члена ВРП з підстав прийматиметься за поданням Комісії по чесноти і етики на спільному засіданні Вищої ради правосуддя і Комісії з питань доброчесності та етики протягом 5 днів після подання.

Перейти до вмісту