Ви тут:
Полтавщина Суспільство 

На Полтавщині від насильства щороку страждає близько 2 тисяч осіб

На Полтавщині від насильства щороку страждає близько 2 тисяч осіб

За даними ГУ Національної поліції в Полтавській області з початку року зареєстрували 1037 звернень щодо домашнього насильства, з них 962 – від жінок, 75 – від чоловіків.

Кількість звернень зменшилася на 33% порівняно з минулим роком. Про це повідомив інспектор відділу ювенальної превенції ГУ НП у Полтавській області Тарас Михайленко.

Про комплекс дій і заходів, спрямованих на попередження проявів насильства, говорили на засіданні робочої групи щодо запобігання та протидії домашньому насильству і насильству за ознакою статі при Міжвідомчій координаційній раді з гендерних питань та проблем сім’ї Полтавської облдержадміністрації.

Учасники зібрання обговорили ситуацію, що склалася в регіоні, та план дій на наступний рік.

«Хотілося, щоб наша робота в подальшому була спрямована на позитивний результат, а це насамперед зростання довіри громадян до соціальних служб, які надають послуги, як постраждалим від домашнього насильства, так і безпосередньо всіх людей, які проживають в області», – зазначила заступник начальника Управління у справах сім’ї, молоді та спорту облдержадміністрації Наталія Шкоденко.

За її словами, спільно з органами місцевого самоврядування цьогоріч в області забезпечено розбудову системи запобігання та протидії насильству до міжнародних стандартів і Закону України «Про запобігання та протидію домашньому насильству» в умовах децентралізації. 

У 25 районах, 6 містах та 15 ОТГ призначили уповноважених осіб, які відповідають за запобігання домашньому та ознакою статі насильству. В регіоні працюють спеціальні мобільні бригади та гарячі телефонні лінії,  притулки та центри матері й дитини, що надають допомогу постраждалим.

Як розповіла директор Полтавського обласного центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді Світлана Півень, на обліку в центрі соціальних служб перебуває 1970 сімей, які опинилися в складних життєвих обставинах. З них 77 сімей із-за підтвердженого факту сімейного насильства та 47 родин, де  діти постраждали від жорсткого поводження.

«Послуги постраждалим від домашнього насильства соціальними службами надавалися згідно зі зверненнями та повідомленнями, що надійшли через уповноважених осіб органів виконавчої влади та органів місцевого самоврядування, на яких покладено функції координації здійснення заходів у сфері запобігання та протидії домашньому насильству. Моніторинговою групою здійснено 27 виїздів, проведено методичні наради, тренінги. У них взяли участь понад 200 потерпілих та працівників ОТГ. Також створили службу підтримки постраждалих осіб», – розповіла Світлана Півень.

Також на засіданні розглянули проєкт обласного плану заходів запобігання та протидії домашньому насильству та насильству за ознакою статі в Полтавській області на 2019-2030 роки.

Перейти до вмісту