Ви тут:
Освіта Полтавщина Суспільство 

Ганна Новосад протягом місяця відвідає регіони

Перша селекторна нарада Міністра освіти і науки Ганни Новосад із обласними державними адміністраціями відбулася 3 жовтня, напередодні професійного свята освітян – Дня вчителя. Ганна Ігорівна пообіцяла особисто познайомитися з фахівцями кожного обласного департаменту чи управління освіти.

Упродовж жовтня вона прийматиме в себе представників облдержадміністрацій, а в деякі райони завітає з офіційним візитом, щоб предметно обговорити освітню реформу, повідомляє Департамент інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю Полтавської ОДА.

«Щоб наші з вами бесіди були змістовними, прошу вас підготуватися до зустрічі. І пропоную вам надіслати пропозиції з кількох питань. По-перше, необхідно зробити наявний аналіз мережі закладів освіти та розробити перспективний план мережі опорних шкіл. Водночас, проаналізуйте наявність автобусів і стан доріг, що ведуть до цих закладів, щоб ми разом із Міністерством інфраструктури заклали гроші на реконструкцію місцевих доріг», – звернулася до освітян Ганна Новосад.

Про вимоги до опорних шкіл більш детально розповіла заступник Міністра освіти і науки України Любомира Мандзій.

«Із 838 опорних шків у країні 239 не відповідають положенням про опорні школи і освітні округи в основному через малу кількість дітей, – зауважила Любомира Мандзій. – Тому коли плануєте нову опорну школу, дотримуйтеся чітких вимог законодавства. Бо в нових планах, які ви подали, у 200 опорних школах знову менше ніж 200 учнів».

Також на селекторній нараді з Департаментами освіти і науки обласних державних адміністрацій обговорили мережу старшої професійної школи. Ганна Новосад запропонувала впровадити реформу в цій сфері раніше, ніж заплановано. Міністерство разом зі Світовим банком уже готує кредитний проєкт щодо старшої професійної школи, за яким надаватимуться кошти не тільки на модернізацію існуючих профільних ліцеїв, а й на побудову нових. У них має бути не менше 300 учнів, 4 паралелі, якісне проживання для сільських дітей або запропоноване підвезення.

«Є доручення Кабміну скласти бюджет видатків на реформування освітньої сфери на три роки, тому закладайте в них і розвиток старшої профільної школи та надсилайте свої пропозиції до міністерства», – додала Ганна Новосад.

Найжвавіше на селекторі обговорювали пропозицію міністра залишки субвенцій на підвищення якості освіти, купівлю автобусів чи підвищення кваліфікації перерозподілити на інші галузі освіти. За словами Ганни Новосад, 1,5 мільярда гривень залишків субвенцій зроблять перехідними на наступний рік, щоб була можливість використати їх на опорні школи, транспорт чи інше. Міністр запропонувала обласним департаментам освіти скласти свій перелік проблем, які варто профінансувати.

«Ми ініціюватимемо залучення невикористаних коштів субвенції на обладнання кабінетів природничо-тематичного циклу в школах та на придбання автобусів. Так, у нас у двох районах є борги освітніх закладів за газ (Решетилівський і Лубенський), але кошти субвенцій згідно з кодексом не можна спрямовувати на опалення. У цих районах виник борг через неправильну оптимізацію шкіл. Адміністрація в курсі, тримає це питання на контролі, будемо радитися з Міністерством освіти і науки, з яких джерел можливо погасити заборгованість, щоб не зірвати опалювальний сезон у школах двох районів», – повідомила на селекторній нараді директор Департаменту освіти і науки Полтавської обласної державної адміністрації Олена Харченко

На селекторній нараді з представниками Міністерства освіти і науки був присутній заступник голови Полтавської облдержадміністрації Микола Білокінь та начальники управлінь і відділів Департаменту освіти і науки облдержадміністрації.

 

Перейти до вмісту