Ви тут:
Полтавщина Суспільство ТОП-новина 

Фінансування Шкільного бюджету участі на наступний рік планують збільшити вдвічі

Фінансування Шкільного бюджету участі на наступний рік планують збільшити вдвічі

Збільшити видатки на фінансування проєктів-переможців Шкільного бюджету участі Полтавської області вирішили на засіданні робочої групи з реалізації обласної програми «Бюджет участі Полтавської області на 2017 – 2020 роки». Зокрема, члени комісії одноголосно підтримали збільшення цієї суми з 1 млн грн до 2 млн грн.

На перемогу наразі претендують понад 150 проєктів з 24 районів Полтавської області. Не подав свої пропозиції лише Чорнухинський район. Таку пасивність керівництво району пояснює зміною адміністративно-територіального устрою – децентралізацією.

“Важливо, щоб школярі брали на себе відповідальність за своє шкільне життя та функціювання свого навчального закладу. Наші прогнози справдилися – подано чимало проєктів. 2 млн грн – це наразі лише пропозиція експертної ради. Вона має бути затверджена рішенням сесії Полтавської обласної ради під час формування бюджету на 2020 рік. Думаю, у депутатів не буде жодних проблем з підтримкою, бо Бюджет участі – це те, що рухає громадську ініціативу на місцях”, – сказав голова Полтавської обласної ради Олександр Біленький.

Читайте також: Назвали переможців Бюджету участі Полтавської області

У свою чергу заступник начальника відділу інвестиційної діяльності та проєктного менеджменту виконавчого апарату обласної ради, член робочої групи Олеся Дроботенко відзначила: мали побоювання, що в Шкільному бюджеті участі братимуть участь не школярі, а вчителі, які надиктовуватимуть свої ідеї.

“Такі проєкти, звичайно, зустрічаються. Але більшість писали самі школярі. Є й ідеї, викладені у довільній формі, на аркуші А4, описані дитиною: короткий опис, повний опис, сума та приблизні розрахунки”, – розповіла Олеся Дроботенко.

Переважно в шкільних проєктах хочуть реалізувати наміри щодо спорудження спортивних і дитячих майданчиків, тренувальної смуги перешкод, викладення доріжок, ремонт теплиці, фруктові сади, пришкільні городи, облаштування велопарковок, зони відпочинку, клумб біля школи, придбання спортивного інвентарю, купівля книжок для бібліотеки, ремонт актової зали, шкільної їдальні. Є також проєкти щодо шкільного радіо, шкільного музею, питної води у школі. Серед цікавого – віртуальна реальність та робототехніка.

Лідирує за кількістю проєктів місто Гадяч та Гадяцький район.

Серед проблем, з якими стикаються ініціативні школярі, члени комісії відзначили ігнорування їхніх ідей представниками місцевої влади, які не завжди готові до співфінансування їхньої реалізації. 

“Інколи місцева влада просто відмахується від ініціативи учнівської молоді. Це неправильно. Розумію, що не може бути на село 100 реалізованих проєктів, але повинні виділятися якісь кошти на співфінансування таких проєктів, як Шкільний бюджет. Можливо, слід долучити молодіжні, учнівські ради, щоб вони теж впливали”, – відзначив Олександр Біленький.

Читайте також: На Полтавщині стартувала подача проєктів на Шкільний громадський бюджет

Нагадаємо, подавати проєкти на участь у Шкільному бюджеті можуть учні навчальних закладів системи загальної середньої освіти Полтавської області віком від 14 до 18 років. Голосування за ці проєкти триватиме з 30 жовтня до 14 листопада. Переможців мають назвати до 30 листопада.

Перейти до вмісту