Ви тут:
Освіта Суспільство Україна 

Двозмінний режим: хто і коли має навчатись у школах в першу та другу зміни

До Державної служби якості освіти України надходять звернення громадян щодо організації освітнього процесу при двозмінному режимі навчання.

Відповідно до статті 66 Закону України «Про освіту» районні, міські ради та ради об’єднання територіальних громад відповідають за реалізацію державної політики у сфері освіти на відповідній території, планують та забезпечують розвиток мережі закладів початкової та базової освіти, пояснюють у Державній службі якості освіти України.

Проте організація навчання учнів у дві зміни часто є особливістю роботи закладів загальної середньої освіти великих міст та міст-супутників. Друга зміна у закладі освіти вводиться лише у тому випадку, якщо у школу за місцем реєстрації прийшло значно більше дітей, ніж це передбачено санітарними нормами.

У листі Міністерства освіти і науки України від 20.08.2019 №1/9-925 «Щодо організації форм здобуття загальної освіти» зазначено, що змінний режим навчання, зокрема перша і друга зміни, може застосуватися при денній та вечірній формах здобуття освіти (з дотриманням державних санітарних правил і норм).

Згідно з пунктом 9.10 Державних санітарних правил і норм влаштування, утримання загальноосвітніх навчальних закладів та організації навчально-виховного процесу, затверджених постановою Головного державного санітарного лікаря України від 14.08.2001 № 63, при двозмінному режимі навчання в другу зміну має розпочатися не пізніше 14 години, закінчитися — не пізніше 19-20 годин.

Учні 1-2 класів та випускних класів навчаються лише у першу зміну. Учні 3-5 класів можуть навчатися у першу зміну або у підзміну з початком занять не пізніше 12 години. Починати заняття як в першу, так і в другу зміну слід в один і той самий час протягом навчального року.

Перейти до вмісту