Ви тут:
здоров’я Суспільство 

Чим не можна збивати температуру у дітей: 5 небезпечних методів

Чим не можна збивати температуру у дітей: 5 небезпечних методів

Коли температура зростає, починається легка паніка і дуже хочеться позбавити дитину від неї скоріше, важливо розуміти, які дії можуть зробити тільки гірше. Як правило, такі методи вважаються «традиційними» і «народними», ви, напевно, пам’ятаєте їх з власного дитинства. Однак, виявилося, що далеко не всі традиційні методи безпечні для дитини, повідомляє moirebenok.ua

КОМПРЕСИ З ОЦТОМ

Бабусі рекомендують — змочити рушник розчином оцту з водою і протирати чоло, ручки, під колінами і на згинах рук. Дійсно, на кілька десятих градуса можна таким чином знизити температуру. Однак, з огляду на те, що дитяча шкіра дуже тонка, значно тонше, ніж у дорослих, оцет проникає через пори, потрапляє в кровотік і може викликати інтоксикацію. Чим менша дитина, тим небезпечніші для неї батьківські експерименти з оцтом.

РОЗТИРАННЯ СПИРТОМ, ГОРІЛКОЮ

Розтерти спиртом або горілкою — традиційний метод лікування на всьому пострадянському просторі. Можливо, розтерти тата, коли у нього починається застуда або підвищується температура і допустимо, хоча ефект не доведений, але для дітей таке лікування категорично не підходить. Всесвітня Організація Охорони здоров’я та Американська академія педіатрії, які постійно проводять різноманітні дослідження, що стосуються дитячого здоров’я, стверджують — етиловий спирт може не тільки всмоктуватися через тонку дитячу шкіру, але і потрапляти в організм при вдиханні його парів, викликаючи при цьому алкогольну інтоксикацію, можливий спазм гортані. Чи не безпечніше для малюка все ж дати йому адекватний жарознижуючий засіб?

АСПІРИН

Традиційний і достатню ефективний жарознижуючий засіб — ацетилсаліцилова кислота має багато побічних ефектів, тому для дітей його використовувати не рекомендують. Крім того, завжди присутній ризик, що під виглядом звичайної застуди або вірусної інфекції, підвищення температури викликає вірус (грип, герпес), який при поєднанні з аспірином може викликати дуже важке ускладнення, яке називають «Синдром Рея». Це дуже небезпечне захворювання з ураженням печінки, головного мозку і смертністю в понад 20% випадків, буває тільки у дітей. У наш час існують більш безпечні, дозволені для дітей препарати. Так чи варто ризикувати?

ХОЛОДНА ВАННА

Існувала і досі іноді спливає теорія про те, що високу температуру дитині можна швидко знизити, опустивши її на кілька секунд в ванну з крижаною водою. Причому, такий метод пропонувалося застосовувати навіть до немовлят! Аргументація така — різкий перепад температур викликає шокову реакцію в організмі і у відповідь він мобілізується і все стає добре. Такий метод застосовувати категорично не можна, різке охолодження шкірних покривів викликає спазм судин шкіри. При цьому дійсно, її температура знижується, але тільки тому, що припиняється процес виходу тепла з організму назовні. Тобто — ви просто не відчуваєте, як дитина «горить» зсередини.

АНАЛЬГІН

Це традиційний препарат, який заборонений в більшості цивілізованих країн, до сих пір возять з собою лікарі «швидкої допомоги». Відмовилися від його застосування після того, як було виявлено його вплив на процес кровотворення. Правда, воно проявляється при тривалому прийомі і у людей, що вже мають проблеми з кроветворением, при проблемах з нирками і печінкою, може викликати сильну алергічну реакцію, аж до анафілактичного шоку. Дітям до 6 місяців категорично не рекомендують анальгін навіть наші лікарі, тим більше, що існує безпечна альтернатива (ібупрофен і парацетамол).

ЯК МОЖНА ЗБИТИ ТЕМПЕРАТУРУ У ДИТИНИ

Так що ж робити, якщо температуру збити все ж потрібно? Перш за все, створити для цього умови. Прохолодне свіже зволожене повітря, при цьому дитина одягнена або укрита. Поїти дитину великою кількістю рідини, щоб було чим потіти. Протирати шкіру змоченим в теплій воді рушником — поступово випаровуючись, вода допомагає знизити температуру. Безпечні для дітей жарознижуючі — парацетамол та ібупрофен краще використовувати після консультації з лікарем. Важливо правильно розрахувати дозування і вибрати зручну форму препарату — таблетки, сироп, свічки.

 

Перейти до вмісту