Ви тут:
Полтавщина Суспільство ТОП-новина 

Чи мають право невакциновані діти відвідувати дитячий садок та школу: роз’яснення Полтавського центру з надання БВПД

Чи мають право невакциновані діти відвідувати дитячий садок та школу: роз’яснення Полтавського центру з надання БВПД

Останнім часом досить гострим та актуальним питанням серед батьків є питання про те, чи робити щеплення своїм дітям. При цьому все більше людей переконані, що після вакцинації у дитини можуть виникнути серйозні ускладнення і проблеми зі здоров’ям та як наслідок відмовляються від щеплень.

Про те, яким чином відмова від щеплення впливає на реалізацію дитиною права на освіту та чи може невакцинована дитина відвідувати дошкільний навчальний заклад та школу консультують фахівці відділу «Диканське бюро правової допомоги» Полтавського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги.

Відповідно до ст. 53 Конституції України кожен має право на освіту. Держава забезпечує доступність і безоплатність дошкільної, повної загальної середньої, професійно-технічної, вищої освіти в державних і комунальних навчальних закладах.

Водночас ч. 2 ст. 15 Закону України «Про захист населення від інфекційних хвороб» передбачено, що дітям, які не отримали профілактичних щеплень згідно з календарем щеплень, відвідування дитячих закладів не дозволяється.

Також з цього питання варто звернути увагу на Постанову Верховного Суду у складі колегії суддів Першої судової палати Касаційного цивільного суду від 17 квітня 2019 року по справі № 682/1692/17, в якій зазначено, що у разі відсутності щеплення в дитини, заклади освіти мають цілковите право не допускати таку дитину до навчання/відвідування, проте якщо була дотримана певна процедура, отримані у встановленому порядку висновки про здоров’я дитини, то навчальний заклад не в праві відмовити у допуску до навчання.

Тобто існує певний механізм з дотриманням якого невакциновану дитину можуть взяти до навчального закладу, а відтак вона може реалізувати своє право на освіту.

Так,  відповідно до наказу Міністерства охорони здоров’я України від 29.11.2002 №434 та затвердженого цим наказом “Положення про підготовку дітей на педіатричній дільниці до відвідування дошкільного та шкільного загальноосвітнього навчального закладу” питання про прийом дитини без щеплення у дитячий садок, школу вирішується лікарсько-консультативною комісією (із залученням епідеміолога).

Якщо ж медична комісія після вивчення документів дитини видала висновок, що вона може відвідувати навчальний заклад, керівник зобов’язаний прийняти дитину до закладу освіти. 

Тобто батьки повинні принести до навчального закладу медичну довідку і висновок лікарсько-консультативної комісії про те, що дитина може відвідувати навчальний заклад. 

У тому випадку, якщо лікарсько-консультативна комісія приймає рішення щодо заборони відвідування дитиною, у якої відсутні профілактичні щеплення, навчального закладу (при складній епідеміологічній ситуації та (або) індивідуальних показниках), то питання щодо форм здобуття освіти такими дітьми вирішується місцевими органами управління освітою.

Полтавський місцевий центр з надання БВПД

Перейти до вмісту