Ви тут:
Суспільство Україна 

Як працюватиме ринок землі в Україні: Топ-6 відповідей на головні запитання

Міністерство розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства опублікувало проєкт закону «Про ринок землі». Поки його оприлюднили для публічного обговорення. Яким буде ринок землі в Україні, повідомляють на сайті hromadske.

Хто матиме право купувати землю?

В проєкті закону є вичерпний перелік тих, хто може купувати українську землю. Це можуть робити громадяни або юридичні особи України, територіальні громади та держава. Без жодних додаткових умов.

Це важливо, бо і зараз, за Земельним кодексом, українці можуть купувати землю, однак вони повинні мати або сільськогосподарську освіту, або досвід роботи у сільському господарстві, чи безпосередньо працювати на землі. Так само з юридичними особами: в установчих документах має бути прописана сільськогосподарська діяльність.

Іноземці та особи без громадянства можуть отримувати землю як спадкоємці, однак впродовж року після цього вони мають її відчужити.

Скільки можна буде купити землі?

Один покупець може купити не більше 0,5% земель сільськогосподарського призначення, що є в Україні. Це приблизно 200 тисяч гектарів.

Є ще одне, вже регіональне обмеження — в межах однієї області можна придбати не більше 15% сільськогосподарської землі.

І обійти ці норми через «пов’язаних осіб» не вийде, оскільки державний реєстратор, перед тим як зареєструвати право на землю, зобов’язаний перевірити, якою кількістю землі володіє покупець безпосередньо і через участь в інших фірмах.

Хто матиме переважне право купити землю?

Відповідно до зареєстрованого законопроєкту, першочергове право на купівлю землі матиме її орендар. Для цього треба тільки заплатити ту суму, яку хоче власник.

За нинішнім законодавством, першочергове право на купівлю має той, хто проживає на території громади, де продається земля.

Якими будуть ціни на землю?

В законопроєкті регулюється тільки мінімальна ціна на землі комунальної та державної власності. Вона не може бути нижчою за нормативну грошову оцінку землі, яка зараз складає трохи менше 30 тисяч гривень за один гектар.

Але держава не буде вказувати, за скільки мають продавати землю її власники. Тут працюватиме ринок.

Чи є обмеження на купівлю землі?

Проєктом закону передбачена така санкція як «заборона на купівлю землі». Відповідно президент матиме змогу обмежити купівлю землі, наприклад, російськими компаніями через створені в Україні юридичні особи.

Крім того, міністр економічного розвитку Тимофій Мілованов на брифінгу заявив, що наполягатиме, аби юридичні особи, які не розкривають кінцевих власників, наприклад — через реєстрацію в офшорах, не мали можливості купувати землю.

Коли запрацює ринок землі?

З 1 жовтня 2020 року.

Перейти до вмісту