Ви тут:
Анонс Культура Полтавщина Суспільство ТОП-новина 

Вперше у Полтаві відбудеться інклюзивний концертний проєкт, аналогів якому немає ні в Україні, ні у Європі

1 жовтня о 18:00 в Полтавському міському Будинку культури відбудеться прем’єрний показ концерту «Відчинилося життя». Проєкт не має аналогів у інших країнах Європи і в Україні.

У чому секрет його складності та унікальності?

Виступ оркестру з незрячими солістами є вкрай складним через їх фізичну неспроможність бачити диригентську паличку і, відповідно, вказівки диригента. Заньківчани знайшли алгоритм розв’язання цієї проблеми, зумівши робочий накал і адреналін трансформувати в експресію та емоційне задоволення. Саме тому оркестр Заньківчан першим (і поки єдиним!) погодився на сміливий та іноваційний експеримент під назвою «Відчинилося життя», 11 років поспіль засобами мистецтва об’єднуючи всю Україну і приваблюючи виконавців з-за кордону. 

У супроводі естрадно-симфонічного оркестру Львівського національного театру ім. М. Заньковецької під диригуванням Богдана Мочурада виступлять незрячі виконавці з різних куточків України (Львів, Тернопіль, Мукачево, Полтава, Рівне та ін.), а також імениті артисти і музиканти. Особливий гість проекту – переможниця ТВ-конкурсу «Україна має талант!» незряча полтавчанка Олена Ковтун. Серед учасників проекту – троє дітей віком від 10 років, талановита львів’янка Галина Джала, чоловічий дует з Тернополя та ін.

У програмі концерту – європейські та українські хіти, фольклорні та джазові твори, інструментальна музика, популярні академічні твори. Позитивні емоції, гарний настрій і драйв гарантовані!

Вхід вільний (запрошення можна отримати у касі Полтавського міського Будинку культури)

Додаткова інформація

Протягом 2008 – 2019 років відбулось понад 70 концертів проекту «Відчинилося життя» в різних містах України, Польщі, Угорщини, Швеції, Словаччини, Білорусії, Литви, Молдови. Проект об’єднав близько сотні музикантів, співаків, відомих українських і закордонних зірок.

Одними з перших виступ незрячих вокалістів у супроводі оркестру побачили продюсери Макс Паперник, Дмитро Коляденко, Світлана Вольнова, Ігор Кондратюк (Київ, гастролі проекту в травні 2008 р.). Завдяки цій промоції виконавців з вадами зору відразу почали запрошувати в національні ТВ-шоу. Зазначимо, що раніше ніхто з іменитих продюсерів не замислювався над можливістю допуску незрячих співаків до національних телевізійних конкурсів: ця ділянка залишалась зоною табу до появи проекту «Відчинилося життя». 

Саме проект «Відчинилося життя» відкрив шлях на професійну сцену Зері Кіраджиєвій з Сімферополя (фіналістка ТВ-шоу «Народна зірка» 2009 р.), Олені Ковтун з Полтави (переможниця ТВ-шоу «Україна має талант!» 2010 р.), Івану Ганзері з Харкова (переможцю ТВ-шоу «Голос країни» 2011 р.).

Сьогодні ніхто упереджено не сприймає незрячого виконавця на сцені або екрані ТБ: поступово принцип «культура без обмежень» стає нормою для України!

Ще один позитивний результат проекту «Відчинилося життя» – трансформація свідомості чиновників і переміщення мистецьких акцій за участю осіб з інвалідністю з соціальної сфери в галузь культури: якщо перші роки існування проекту його фінансовим партнером виступали лише органи соціального захисту, через кілька років «відкритими» для проекту стали й органи управління культури (зокрема, Міністерство культури України та Український культурний фонд).

Детальна інформація і фото/відео з концертів «Відчинилося життя» розміщені на веб-сторінці usi.org.ua та openlife.lviv.ua.

Перейти до вмісту