Ви тут:
Полтавщина Суспільство 

У Полтаві дискутували, як отримати грант від Європейського Союзу

Європейський Союз відкрив багато грантових можливостей для українських громадських організацій. Ці гранти стосуються різних сфер — освіти, культури, бізнесу, енергоефективності.

Представництво ЄС в Україні на дискусії-тренінгу «European Projects Lab for NGOs» у Полтаві розповідало, як правильно сформувати грантову заявку та на що слід звернути увагу, аби отримати грант.

«Розповідаємо про грантові можливості від Європейського Союзу, сама дискусія складається з двох головних частин — спочатку місцеві громадські організації презентують проєкти на гранти від ЄС. Ми ці проєкти обговорюємо, наш тренер дає фаховий коментар. А в другій частині заходу проводимо антитренінг, який має спеціально провокативну назву «Як не отримати грант від донора». Тобто, наголошуємо на тих помилках, які дуже часто роблять громадські організації в своїх грантових заявках. Наприклад, недотримання умов конкурсу, дедлайнів, чи зловживання Google-перекладачем і т. д.», – розповідає менеджер інформаційної компанії “Будуймо Європу в Україні” від представництва ЄС в Україні Станіслав Корольков.

Читайте також: ERASMUS+, eTwinning Plus, EUStudyDays: у Полтаві презентувати наймасштабніші освітні проєкти Європейського Союзу

Експерт ініціативи Представництва ЄВ в Україні Team Europe Денис Ткачов наголошує, що перед тим, як формувати грантову заявку, слід уважно читати умови конкурсу.

«Перш за все потрібно читати умови конкурсу, оскільки більшість проєктів грантового фінансування надаються на конкурсній основі. Конкурси оголошують періодично грантодавці. Бувають досить різні гранти за розміром фінансування, від 100 тисяч гривень до 10 млн євро. Треба вміти з цими можливостями працювати. Якщо є досвід, то можна претендувати на більшу суму. Якщо ви початківець, то це, як правило, невеликі суми. Вони зможуть допомогти вам набути досвід для реалізації грантових проектів задля ефективної взаємодії з донорами. А коли вже матимете грантову історію, можете подаватись на великі системні проєкти, де розміри грантів обчислюються десятками, сотнями, мільйонами євро»

Регіональний координатор шведської IT-школи Beetroot Academy у Кременчуці Наталія Неборак презентувала заявку на отримання гранту на проведення освітніх заходів для інформування населення щодо можливостей розвитку кар’єри в IT-галузі. Це лекції про напрямки IT-галузі, як створюються сайти і т. д. Бюджет проекту 24 тисячі гривень.

«Коли у квітні минулого року Beetroot Academy з’явилась у Кременчуці, ми стали проводити безкоштовні освітні заходи на тему IT-школи. Ми зрозуміли, наскільки Кременчук «голодний» до цього — до початкових знань і певної профорінтації у галузі IT», – говорить Наталія Неборак, пояснюючи важливість таких лекцій.

Читайте також: Європейські цінності – через гру: у Полтаві провели розважальну гру для молоді

Стосовно проекту експерт Денис Ткачов звернув увагу на його бюджет — за його словами грантові проекти мають бути розраховані на більшу суму.

«Такий бюджет дуже скромний. Простіше знайти фінансування на 24 тисячі доларів, аніж на 24 тисячі гривень. У бюджет проєкту можна закласти гонорари спікерів школи, тому що це робота, яка має отримати винагороду. Але такий бюджет викликатиме багато питань щодо масштабу проєкту. Згідно з цих цифр, проєкт не масштабний. Тому таких донорів, які працюють з такими відносно невеликими сумами не так багато. Також для донорів потрібно вказувати точну цільову аудиторію»

Перейти до вмісту