Ви тут:
Спорт Суспільство 

Трансфер українця визнали одним з найгірших у історії футболу

Андрій Шевченко після переїзду до “Челсі” грав далеко не так яскраво, як до цього у “Мілані”.

Англійський таблоїд Daily Star поставив трансфер легенди київського “Динамо” та італійського “Мілану” на 4 місце у своєму рейтингу найгірних трансферів світового футболу.

Навіть в 30 років надії на нападника, який грав визначальну роль в колишньому клубі, що допомогло йому виграти Лігу чемпіонів, були надмірно великі.

Проте, українець виявився одним з найбільших провалів в історії Прем’єр-ліги. Шевченко зіграв лише 77 матчів за «Челсі», забивши невтішних 23 м’ячі, а потім був відпущений в «Динамо» в 2009 році після короткострокового повернення в «Мілан» на правах оренди », – пише видання.

Історія з переїздом українця до Англії розпочалася у 2006 році. «Челсі», власником якого був Роман Абрамович, виплатив за 29-річного нападника 30,8 млн. англійських фунтів (близько 45 млн. євро). Таким чином українець стає найдорожчим трансфером у історії британського футболу і входить до десятки найдорожчих переходів усіх часів.

Головний тренер Жозе Моурінью, який здобув з лондонцями 2 поспіль чемпіонства Англії, давно хотів Шевченка у своїй команді, але разом з вихованцем «Динамо» до клубу прийшло ще декілька відомих гравців, наприклад, лідер «Баварії» Міхаель Баллак. Керівництво вимагало перемог і португальський наставник починає експериментувати зі складом і змінює тактику, завдяки якій він вигравав титули до того — потрібно було якось помістити на полі усі дорогі придбання клубу. Головним нападником команди був Дідьє Дроґба, тому Шевченка пробують на фланзі або у парі з Дроґба. Українець поступово випадає з основного складу і виходить переважно на заміни. Андрій потім пояснює пресі нерегулярні і нерезультативні виступи у «Челсі» травмою і тривалими болями у спині.

Після першого сезону до Шевченка застосовували епітети «розчарування сезону», «найдорожча нерухомість у Лондоні» чи «найдорожче місце на лаві запасних». Людина, яку у Мілані порівнювали до легендарних Нордаля та ван Бастена, забила 4 голи у англійській лізі за весь сезон.

Chelsea’s Andriy Shevchenko in action with Sunderland’s Grant Leadbitter.

Тим не менше, в цей час Андрій входить до десятки найвисокооплачуваніших футболістів світу. У лютому 2008 португальський «Futebol Finance» оцінив його заробітну платню на рівні 7,8 млн. євро за рік.

Після відходу з клубу Жозе Моурінью його наступник теж не надто довіряв Шевченкові. Взимку 2007/2008 «Челсі» для, принаймні, тимчасової заміни Дідьє Дроґба, котрий виступав на Кубку африканських націй 2008 придбав нападника Ніколя Анелька. Саме француза Авраам Ґрант випустив і для пробиття вирішального пенальті у фінальному матчі Ліги чемпіонів 2008, тоді як українець залишився на лаві запасних.

Перейти до вмісту