Ви тут:
здоров’я Суспільство Україна 

Сліпота у хворих на цукровий діабет розвивається в 25 разів частіше, – ЦГЗ МОЗ

Наслідки цукрового діабету є більш страшними та загрозливими, ніж саме захворювання. Всесвітня організація охорони здоров’я відносить діабет до трійки захворювань, що стають найчастішими причинами інвалідності, збільшує ризики передчасної смерті у 2-3 рази. При цьому кількість хворих щорічно збільшується в усіх країнах світу на 5-7%, а кожні 12-15 років – на 100%, що змусило ВООЗ заявити про неінфекційну епідемію щодо діабету.

Мільйони хворих на діабет в Україні

На сьогодні в Україні налічується близько 1,3 млн хворих на цукровий діабет, з них близько 200 тисяч хворих потребують щоденного прийому інсуліну. Це дані офіційної статистики, що ж до думки експертів, то принаймні половина захворювань залишається невиявленою. Щорічно вперше діагноз діабет виявляється у більш ніж 100 тис українців. Але, нажаль, значна кількість нововиявлених випадків – це застарілий діабет з ускладненнями, які розвились в результаті пізнього звернення до лікаря, і більшість випадків залишаються недіагностованими. За даними МОЗ, майже 3% первинної інвалідності в дорослих людей в Україні – це наслідок захворювання на діабет.

Сумно, але згідно з статистичними даними, щонайменше 55% коштів, які виділяється на лікування хворих на цукровий діабет, ідуть на лікування ускладнень. Зазвичай українські пацієнти звертаються до лікаря через 7-8 років після старту захворювання, коли вже потрібно лікувати такі серйозні ускладнення, як серцево-судинні хвороби, трофічні виразки, захворювання нирок та втрата зору ( діабетична ритинопатія).

Чому втрачається зір при діабеті?

Причиною розвитку діабетичних ускладнень є саме підвищення рівня глюкози у крові та її накопичення у тканинах за неможливості бути своєчасно утилізованою за допомогою інсуліну. Висока концентрація призводить до токсичної дії глюкози та викликає оксидативний стрес, що в першу чергу уражує судини та нерви.

Погіршення зору та розвиток діабетичної ретинопатіх пов’язаний з довготривалим накопиченням глюкози та ушкодженням дрібних кровоносних судин сітківки.

При неконтрольованому діабеті, через 15 років у 10% людей розвиваються важкі порушення зору, а 2% повністю втрачають зір. Сліпота у хворих на цукровий діабет розвивається в 25 разів частіше, ніж у людей без діабету.

Поради: Як запобігти?

Вчасне діагностування діабету та контроль рівня глюкози – це можливість уникнути багатьох ускладнень хвороби і забезпечити людям із діабетом повноцінне життя.

Перш за все потрібно суттєво переглянути звички, відмовившись від тютюнопаління, скорегувати свій раціон та дотримуватись порад з фізичної активності.

Важливо обмежити в раціоні жири, замінити жир тваринного походження рослинним, виключити легкозасвоювані вуглеводи, а також широко використовувати продукти, що містять ліпотропні речовини (сир, риба, вівсяна крупа), фрукти, овочі (крім картоплі).

Найважливішими є рання діагностика і компенсація цукрового діабету, а також ефективне лікування артеріальної гіпертензії і гіперліпідемії.

Не рідше 1 разу на рік особам з цукровим діабетом необхідно проходити офтальмологічне обстеження, що включає опитування, вимір гостроти зору і офтальмоскопію (після розширення зіниці) для виявлення пошкоджень мікросудин, точкових крововиливів тощо.

Лікування діабетичної ретинопатії комплексне, проводиться ендокринологом і офтальмологом. Важливе значення має правильне харчування і фармакотерапія ( якщо була призначена лікарем).

Особливе значення надається достатньому вмісту в раціоні вітамінів, особливо групи В, вітамінів C, P, E, а також мінеральних елементів.

Також нагадаємо, що препарати, яких потребують люди з ІІ типом діабету, входять до програми «Доступні ліки», тож їх можна отримати безоплатно чи з частковою оплатою.

Нагадаємо, що Україна все ще не має загальнонаціональних репрезентативних даних про основні фактори ризику неінфекційних захворювань, що є перешкодою для прийняття науково обґрунтованих рішень для покращення ситуації. Для отримання об’єктивної інформації про поширення факторів ризику НІЗ та подальшого вироблення підходів до профілактики і боротьби з НІЗ в Україні вперше проводиться національне репрезентативне дослідження STEPS.

STEPS – це підхід, рекомендований ВООЗ для епіднагліду за факторами ризику НІЗ. Дослідження STEPS вивчає поширеність НІЗ та їх факторів ризику, використовуючи стандартизоване анкетування, проведення фізичних та біохімічних вимірювань.

Перейти до вмісту