Ви тут:
Полтавщина Суспільство 

Полтавські архітектори виготовили макет Успенської церкви, що не збереглась до нашого часу

З нагоди 240-річчя від дня народження основоположника ракетобудування Олександра Засядька у Лютеньці Гадяцького району відкрили музей. Готуючись до відкриття, сільська рада замовила виготовлення одного з головних експонатів – макет Успенської церкви.

З ініціативи Українського інституту національної пам’яті ювілей Олександра Засядька Постановою Верховної Ради внесено до переліку пам’ятних дат та ювілеїв 2019 року, повідомляє пресслужба Полтавського національного технічного університету імені Юрія Кондратюка.

«Процесом виготовлення макету керував доцент кафедри архітектури будівель та містобудування, кандидат архітектури Костянтин Трегубов. Образ церкви, що не збереглась до нашого часу, було дбайливо відновлено з використанням архівних світлин 1930-х років фахівцями-архітекторами», – повідомили на кафедрі архітектури будівель та містобудування.

20 вересня керівник розроблення замовлення передав макет представнику замовника – голові Лютенської сільської ради Олександру Захлистенку. Цього ж дня у Лютенській ЗОШ I-III ст. імені М. Л. Величая відбувся Всеукраїнський круглий стіл, присвячений пам’яті видатного конструктора та винахідника Олександра Засядька.

Макет використають в якості одного з головних експонатів новоствореного музею, присвяченого уродженцю Гадяччини, нащадку козацького роду і запорізьких пушкарів, видатному конструктору та фахівцеві з розробки ракетної зброї. Також іменем Олександра Засядька названо один з кратерів на Місяці.

За даними Вікіпедії, церква почала руйнуватися і в 1974 її підірвали, звалилися чотири з п’яти куполів. У 1983 році розібрали дзвіницю, а в 1985-му підірвали рештки храму. У 2012 році на місці руїн розпочали будівництво дерев’яного храму. У 2015 році відбулося освячення наріжного каменю майбутнього храму по благословінню митрополита Полтавського і Миргородського Філіпа.

Перейти до вмісту