Ви тут:
Полтавщина Прес-релізи Суспільство 

Полтаватеплоенерго готове розпочинати опалювальний сезон

Підприємство «Полтаватеплоенерго» готове розпочинати опалювальний сезон у Полтаві та чотирьох районних центрах області. Про це повідомив головний інженер Володимир Пасічко.

“На сьогодні підготовка до наступного опалювального періоду майже завершена: виконано поточний ремонт обладнання 90 котелень і теплогенераторних, 28 центральних теплових пунктів (ЦТП), гідравлічні випробування майже 214 км (у 2-трубному вимірі — авт.) мереж теплопостачання, що перебувають на балансі підприємства. Профілактичні роботи, які проводяться у підготовчий період на котлах, газовому й електрообладнанні, насосному парку, теплообмінниках, системах автоматизації, надзвичайно важливі для стабільної та безаварійної роботи теплового господарства в цілому”, – сказав він.

Окрім поточних ремонтів, цього року було виконано значний обсяг інших робіт. Так, підприємство встановило утилізатор тепла відхідних газів на котельні по пров. Космічному, 9, 61 модем дистанційної передачі параметрів роботи будинкових лічильників теплової енергії, 8 модемів передачі даних вузлів обліку електроенергії з упровадженням системи ЛУЗОД. Також протягом підготовчого періоду було замінено 1,22 км (у 2-трубному вимірі — авт.) аварійних мереж тепло- і водопостачання та 5 комплектів автоматики безпеки «Альфа» на котельнях по вул. Олеся Гончара, 25-к і «Левада-2». За цей же час працівники «Полтаватеплоенерго» реконструювали майже 0,7 км зношених мереж опалення, гарячого водопостачання та циркуляції із застосуванням попередньоізольованих сталевих та полімерних труб, а також ЦТП на вул. Ціолковського, 40 з заміною теплообмінників, насосів та впровадженням системи диспетчеризації. Протягом міжопалювального періоду було відремонтовано 31 котел та модулі різних марок і 47 насосів різних типів. Силами фахівців підприємства було виконано еколого-теплотехнічну наладку 74 котлів та відновлено роботу систем хімводопідготовки на котельнях «Левада-2» та «Левада-4», асфальтобетонне покриття 69 ділянок загальною площею понад 1,5 тис. кв. м і теплову ізоляцію на 3 км мереж, на що використано майже 220 куб. м теплоізоляційного матеріалу.

До кінця вересня триватимуть завершальні роботи на мережах опалення та гарячого водопостачання. Адже, за нашими підрахунками, відсоток зношеності мереж теплопостачання перевищує 60%, й аварійні пориви виникають досить часто.

Традиційно на останній тиждень вересня заплановані пробні пуски тепла. Розроблено графік, який підприємство направляє до районних рад міста для співпраці і взаємодії з балансоутримувачами. Невдовзі цей графік буде розміщений і на офіційному сайті «Полтаватеплоенерго» та в місцевих і регіональних засобах масової інформації. Як показує досвід минулих років, саме у цей тиждень відбувається остання перевірка готовності систем споживачів перед опалювальним сезоном.

До кінця року триватимуть роботи із забезпечення будинкових вузлів обліку теплової енергії системами дистанційного зняття показників, впровадження систем диспетчеризації ЦТП тощо. А якщо погодні умови дозволятимуть, то і реконструкції мереж теплопостачання проводитимуться також до кінця поточного календарного року.

— Скільки коштів вдалося спрямувати на цьогорічну підготовчу кампанію? Чи відрізняється ця сума від запланованих обсягів?

— На період підготовки теплового господарства й реалізації всіх запланованих заходів, які б дозволили впевнено розпочати опалювальний період, передбачалося витратити понад 30 млн грн. З почату цього року на виконання усіх ремонтів, реалізацію інвестиційної програми, придбання матеріалів та на інші потреби витрачено близько 20 млн грн.

— З якими труднощами при підготовці до зими зіштовхнулося підприємство цього року?

— Перш за все потрібно відзначити вкрай скрутне фінансове становище підприємства. Спричинено воно насамперед складною і тривалою процедурою перегляду чинних тарифів на теплову енергію, які встановлює Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП). Так, в умовах постійного зростання вартості енергоносіїв, паливно-мастильних матеріалів, запчастин, труб, витрат на виплату заробітної плати «Полтаватеплоенерго» вимушене працювати з тарифами, які з року в рік «не встигають» за зміною своїх складових. Це призводить до постійних та серйозних збитків.

Іншою, украй значною та важливою причиною фінансових проблем підприємства є заборгованість населення та установ міста за спожиті послуги з централізованого опалення та централізованого постачання гарячої води. Так, на 1 вересня цього року заборгованість за теплову енергію перевищила 222 млн грн. За таких умов план підготовки котелень, теплових пунктів і теплових мереж виконується не в повному обсязі, частина заходів, вкрай необхідних для сталого протікання опалювального сезону, залишається нереалізованою. Крім того, накопичення боргів споживачів призводить до заборгованості підприємства перед НАК «Нафтогаз України» за спожитий природний газ. А це в свою чергу зумовлює накладання на підприємство штрафних санкцій і в подальшому може спричинити відключення «Полтаватеплоенерго» від газопостачання.

— На початку цьогорічної підготовчої кампанії у ЗМІ неодноразово говорили про «кадровий голод» на підприємстві. Чи вистачило робочих рук для цьогорічної підготовки теплового господарства до зими?

— Ситуація з дефіцитом обігових коштів негативно впливає на фактичний розмір середньомісячної заробітної плати працівників підприємства, її рівень став неконкурентним на сьогоднішньому ринку праці. Так, середня заробітна плата по підприємству лише на кінець минулого року досягла 8 тис. грн, тоді як по промисловості Полтавщини цей показник становить 12 тис. грн, а це майже в півтора разу вище, ніж має можливість виплачувати підприємство своїм працівникам.

Низький рівень зарплати на підприємстві призвів до значного відтоку кваліфікованих працівників. Причому звільняються не тільки представники робітничих професій (електрозварники ручного зварювання, газорізальники, котлочистильники, слюсарі-ремонтники тощо), а й працівники керівного складу та висококваліфіковані інженерно-технічні працівники із багаторічним досвідом.

Така ситуація значно стримує підприємство в реалізації планів. Однак попри всі перешкоди і труднощі намагаємося все ж таки сконцентрувати всі можливі ресурси і зберегти трудовий колектив, щоб реалізувати задумане та вчасно розпочати опалювальний період.

— Які проблеми чи обставини можуть завадити підприємству вчасно почати та без ускладнень пройти цьогорічний опалювальний сезон?

— У своїй діяльності підприємству досить часто доводиться долати різноманітні труднощі: даються взнаки застаріла матеріально-технічна база, брак кваліфікованих кадрів, погодні умови, недосконалість законодавчої бази, проблеми фінансового характеру. Проте підприємству завжди вдавалося знаходити вихід з будь-яких ситуацій. Тому маємо надію і в наступному опалювальному сезоні зберегти для Полтави статус одного з найтепліших міст України, і трудовий колектив докладе для цього максимум зусиль.

— Який стан готовності теплового господарства нашого міста до цьогорічного опалювального періоду: чи готові до холодів об’єкти соціальної сфери та про який стан готовності до зими можна говорити в житловому фонді?

— Представники підприємства за запрошенням балансоутримувачів проводять перевірку технічного стану внутрішньобудинкових систем опалення і гарячого водопостачання та стану виконання регламентних робіт, передбачених правилами підготовки до опалювального періоду.

Зокрема, зараз із 32 лікувально-профілактичних закладів, підключених до котелень «Полтаватеплоенерго», на готовність до опалювального сезону пред’явлено 25. Із 46 загальноосвітніх навчальних закладів, музичних, спортивних шкіл та шкіл-інтернатів пред’явлено 42. З 37 дошкільних навчальних закладів пред’явлено 33.

Практично в усіх перевірених об’єктах соціальної сфери, підключених до котелень підприємства, вузли вводу теплоносія приведені до належного стану.

Щодо житлових будинків ситуація гірша. З 202 ЖБК та ОСББ Полтави до підприємства з приводу перевірки готовності будинків до опалювального періоду 2019-2020 років звернулося лише чотири. Це не може не викликати занепокоєння щодо перебігу опалювального сезону та якісного теплопостачання помешкань в багатоповерхівках, котрих не перевіряли працівники підприємства.

— Зазвичай у нашому місті зі зниженням температури зовнішнього повітря ще до офіційного старту опалювального періоду тепло з’являється у лікарнях, школах та дитячих садках. Чи є підстави вважати, що і цього року всі соціально важливі об’єкти Полтави в разі необхідності отримають тепло достроково?

— Щороку на прохання керівників медичних установ, виховних та навчальних закладів підприємство достроково подає тепло установам, що підключені до котелень підприємства. Ймовірно, що цей рік не стане винятком і підприємство радо піде на зустріч у випадку таких звернень.

— До початку цьогорічного опалювального періоду залишилося більше місяця. Яких заходів варто вжити полтавцям, аби з початком холодів тепло «не тікало» з їхніх осель?

— Раціональне використання теплової енергії та, як наслідок, економія на опаленні залежать від самих мешканців будинку. Насамперед необхідно потурбуватися про утеплення власного помешкання (заміна вікон, дверей тощо), а також дбайливо ставитись до будівельних конструкцій, місць загального користування будинків. Необхідно розуміти, що розбите на сходовій клітині скло, пошкоджені двері в результаті призведуть до зниження температури повітря в під’їзді і в квартирах, розташованих у ньому, а це викличе збільшення втрат теплової енергії.

Також полтавцям варто звернути увагу, що з кожним роком збільшується кількість випадків зниження якості опалення в помешканнях з причини самовільних змін власниками окремих квартир внутрішньобудинкової системи опалення. Найчастіше це збільшення площі опалювальних приладів, завуження діаметрів стояків системи опалення при заміні їх на пластикові, влаштування опалення на добудовах і балконах, встановлення запірної арматури в місцях, де вона не передбачена проектом, та багато іншого. Такі зміни з початком опалювального періоду призводять до погіршення якості опалення як у квартирі, де вони були виконані, так і в сусідніх оселях, а в окремих випадках — і в будинку загалом.

— З минулого року, з часу виникнення аварійної ситуації на тепловій мережі, над якою розташовувалися торговельні кіоски ринку «Мотель», у ЗМІ неодноразово обговорювався цьогорічний ремонт. На якій стадії роботи зараз? Чи були розуміння та підтримка їх виконання з боку адміністрації ринку? Яка загальна вартість ремонтних робіт на території ринку «Мотель»?

— Доволі складне питання заміни аварійної ділянки, розташованої під торговельними павільйонами ринку «Мотель», довелося вирішувати протягом майже півроку. Але в кінцевому результаті з керівництвом ринку ситуація була повністю врегульована. На сьогодні монтажні роботи, що виконувалися за проектно-кошторисною документацією, розробленою фахівцями підприємства, завершені. Загальна протяжність заміненої ділянки — близько 200 м (у 2-трубному вимірі — авт.). Сумарна вартість ремонту склала майже 3,7 млн грн.

— Цього літа на найбільшій у місті котельні по вул. Ціолковського, 36 проводився капітальний ремонт на одному з 4 котлів. На якому етапі сьогодні перебувають роботи?

— Цьогоріч один з наймасштабніших проектів підприємства — модернізація поверхонь нагріву котла №3 ПТВМ-50 районної котельні по вул. Ціолковського, 36. Котел був в експлуатації 40 років, що удвічі перевищує нормативний термін. На сьогодні підрядна організація вже завершила монтаж трубної частини поверхонь нагріву котла. До 1 листопада поточного року триватимуть роботи з обшивки й обмурування котла, підключення газопроводів і пальникових блоків та пуско-налагоджувальні роботи.

Загальна вартість модернізації котла ПТВМ-50, що триває з 2018 року, становить близько 7 млн грн. Третім етапом модернізації цього котла, що відбуватиметься вже у 2020 році, запланована заміна димової труби, висота якої сягає 52 метрів.

— Цього літа підприємство анонсувало введення в експлуатацію обладнання, що підвищить ефективність генерації теплової енергії — ще одного утилізатора тепла продуктів горіння. Чи виправдовує себе використання такого обладнання і чи будете ви продовжувати його встановлення?

— У поточному році був встановлений і введений в експлуатацію утилізатор тепла продуктів згорання (відхідних газів) на котельні по пров. Космічному, 9. Досвід використання такого обладнання на інших котельнях підприємства дозволив у стислі терміни виконати налагоджувальні роботи і в серпні ввести утилізатор в дію. Упровадження утилізатора дозволяє знижувати температуру відхідних газів та скорочувати викиди парникових газів в атмосферне повітря. Вартість цьогорічного впровадження становить трохи більше ніж 1,5 млн грн.

Незважаючи на те, що влітку котельня по пров. Космічному, 9 виробляє теплову енергію лише на потреби гарячого водопостачання у житлові будинки та соціальні об’єкти мікрорайону Половки, за неповний місяць використання обладнання вже заощаджено 7,2 Гкал теплової енергії, або 1,1 тис. куб. м природного газу, а це у сьогоднішніх цінах на енергоносії еквівалентно економії 7,3 тис. грн. З початком опалювального сезону очікуємо, що розміри щомісячної економії збільшаться у 8-10 разів.

Наступного року плануємо встановити ще один утилізатор відхідних газів на квартальній котельні по пров. Братів Шеметів, 12 обласного центру.

— Цього року в різних частинах міста полтавці можуть спостерігати, як ведуться розкопки і ремонт тепломереж. Який узагалі стан теплових мереж у нашому місті? Які з ремонтних робіт планувалися і чи багато є незапланованих? Чому найчастіше потрібно ремонтувати чи міняти саме підземні комунікації?

— «Полтаватеплоенерго» експлуатує теплові мережі та мережі гарячого водопостачання загальною протяжністю майже 214 км (у 2-трубному вимірі — авт.). Система трубопроводів теплових мереж підприємства досить розгалужена. Мережі прокладені як у старій частині міста, так і в новіших житлових кварталах, таких як Сади, Огнівка, Левада. Частина з них (близько 115 км) була прокладена під землею в залізобетонних або цегляних каналах у 1960—1980-х роках. Понад 20 років відслужили 80,5 км мереж підприємства (у 2-трубному вимірі — авт.). І кожного року ця цифра зростає на 5-8 км. Щорічні гідравлічні випробування теплових мереж дозволяють виявити ненадійні і потенційно аварійні ділянки. Саме ці випробування влітку і спричиняють незаплановані «розкопки», інколи навіть і під проїжджими частинами доріг, як це сталося у серпні цього року по вул. Чорновола, 7.

Сьогодні ж через зношеність конструкцій та ізоляції значно зростає і рівень непродуктивних втрат теплової енергії, а надійність роботи знижується. Чимало шкоди завдає і постійне заливання каналів прокладання теплових мереж водою чи стоками із суміжних комунікацій та ґрунтовими водами. Розрахунковий термін служби трубопроводів, прокладених у каналах, становить 25 років. Фактично ж термін їхньої безаварійної експлуатації варіюється в межах від 7 до 16 років, а при постійному заливанні стоками — не перевищує і двох років.

За таких умов підприємство завчасно планує роботи і виконує реконструкції теплових мереж з використанням попередньоізольованих труб. З-поміж усіх трубопроводів опалення і гарячого водопостачання, що на сьогодні перебувають в експлуатації, майже 65 км (у 2-трубному вимірі — авт.) прокладені з попередньоізольованих труб, чий розрахунковий термін безаварійної експлуатації в складних умовах перевищує 25 років.

На надземних ділянках трубопроводів працівники підприємства уже не перший рік оновлюють теплову ізоляцію із застосуванням покриття з оцинкованого металу. Такі роботи допомагають забезпечувати стабільне теплопостачання і мінімізували втрати тепла при його транспортуванні від котельні до споживача.

— І наостанок: протягом усього літа з перших сторінок ЗМІ не сходили новини про цьогорічний опалювальний період для частини мешканців так званого 109-го мікрорайону. То хто ж цієї зими опалюватиме помешкання 5,5 тис. полтавців у цьому мікрорайоні? Яка роль цього року відводиться «Полтаватеплоенерго»? Які роботи заплановані на поточний календарний рік, а які — уже на наступний? Чи є труднощі з реалізацією задуманого та чию підтримку і допомогу в реалізації проекту відчуваєте або потребуєте найбільше?

— У минулих опалювальних сезонах споживачі так званого 109-го мікрорайону отримували теплову енергію від двох джерел тепла: частина — від комунальної котельні «Полтаватеплоенерго» по вул. Квітучій, 6, а решта (майже такої ж чисельності) — від котельні промислового підприємства АТ «Полтавський турбомеханічний завод» (АТ «ПТМЗ»), що розміщений на відстані близько одного кілометра від мікрорайону. Незважаючи на те, що розподільчі мережі обох котелень тісно перетинаються одна з одною, з’єднувального трубопроводу між ними не було. І коли навесні цього року стало відомо, що АТ «ПТМЗ» вже з опалювального періоду 2019-2020 рр. ініціює виведення своєї котельні з експлуатації, ситуація для 5,5 тис. полтавців склалася досить загрозлива. У результаті всебічного обговорення шляхів виходу з цієї ситуації на нарадах в обласній адміністрації та Полтавській міській раді було прийняте найбільш доцільне рішення: виконати повну реконструкцію котельні «Полтаватеплоенерго» по вул. Квітучій, 6 із збільшенням встановленої потужності вдвічі та вже з наступного року переключити на неї колишніх споживачів з котельні АТ «ПТМЗ», що до того ж відповідає чинному міському енергетичному плану. Загальна орієнтовна вартість проекту (в цінах 2019 року) становить майже 40 млн грн. Оскільки реалізація цього проекту потребує значного часу, прийняте попереднє рішення щодо виконання робіт у два етапи.

Перший етап, що планується реалізувати до кінця поточного календарного року, передбачає виготовлення проектної документації на реконструкцію групової котельні підприємства по вул. Квітучій, 6, підключення до теплових мереж котельні по вул. Степана Кондратенка, 5/9 житлового будинку по вул. Зіньківській, 11/31, будівництво з’єднувальної перемички між тепловими мережами котелень і заміну частини існуючих ділянок із збільшенням діаметрів трубопроводів, придбання мережних насосів та їх монтаж у котельні по вул. Квітучій, 6 з урахуванням теплової потужності об’єктів, які приєднуються до котельні, виконання технічних умов ПАТ «Полтаваобленерго» в частині збільшення дозволеної електричної потужності для підключення нових насосів.

Другий етап передбачає безпосередньо виконання реконструкції котельні підприємства по вул. Квітучій, 6 та приєднання до неї 16 житлових будинків, що до 2019 року отримували тепло від котельні АТ «ПТМЗ». Його плануємо реалізувати вже протягом міжопалювального періоду у 2020 році.

Рішеннями сесій Полтавської міської ради на виконання робіт першого етапу вже виділено 8 млн грн.

Станом на 1 вересня цього року укладені договори з підрядниками на виготовлення проектної документації та реконструкцію теплових мереж для підключення житлового будинку по вул. Зіньківській, 11/31. Проведені тендерні торги та укладений договір із заводом-виробником на постачання частини попередньоізольованих труб. Отримані технічні умови від ПАТ «Полтаваобленерго», й укладений договір на їх виконання. Найближчим часом планується укласти договір з підрядником на монтаж насосів і провести ще один тендер на постачання труб, необхідних для прокладання з’єднувальної перемички. До того ж розпочалися підготовчі роботи на майданчиках виконання робіт з монтажу трубопроводів.

На наступний опалювальний період 2019-2020 років, до моменту остаточної реалізації проекту реконструкції котельні по вул. Квітучій, 6, планується знайти можливість і забезпечити послугами з теплопостачання понад 5 тисяч споживачів 109-го мікрорайону від котельні на території АТ «ПТМЗ», а житловий будинок по вул. Зіньківській, 11/39 забезпечити теплом від котельні «Полтаватеплоенерго» по вул. Степана Кондратенка, 5/9.

Крім того, виконання робіт першого етапу дозволить уникнути можливих непередбачуваних або аварійних ситуацій у системі теплопостачання споживачів 109-го мікрорайону міста Полтави, теплопостачання яких цієї зими здійснюватиметься від колишньої котельні АТ «ПТМЗ».

Пресслужба «Полтаватеплоенерго»

Перейти до вмісту