Ви тут:
здоров’я Суспільство 

Перша медична допомога при опіках на кухні

Найчастіші кухонні травми – це опіки. Зазвичай вони неглибокі, але варто знати, як діяти у таких випадках, щоб уникнути гірших наслідків.

Більшість людей не знає, чого не можна робити при опіках і використовують міфічні поради, які можуть завдати ще більшої шкоди, передає 24 канал.

Види опіків

1 ступінь – поверхневий опік: на шкірі помітне почервоніння, після кількох годин воно зникає.

2 ступінь – теж поверхневе почервоніння, але згодом можуть з’явитися жовтуваті бульбашки.

3 ступінь – опік сягає паросткового шару дерми, пошкоджена ділянка відмирає і утворюється істотний рубець.

4 ступінь – опік захоплює клітковину, м’язи та інше. Наслідки можуть бути дуже серйозні.

Як лікувати опіки?

Лікування опіків 1 і 2 ступенів: одразу після отримання травми необхідно охолодити шкіру, промивши холодною водою. Зазвичай, коли люди ошпарюються, вони ллють на хворе місце прохолодну воду поки не пройде біль, що займає не більше ніж хвилину, а потім мажуть місце опіку кремом.

Проте в тканинах ще повно надлишкового тепла, а жирна речовина, яку застосовують зверху, лягає герметичною подушкою. Це не дає теплу вийти, що може призвести до ще сильнішого опіку. Краще не зупиняти воду хвилин десять, а ще можна накласти холодний компрес.

Після охолодження опіку використовуйте аерозоль для зовнішнього застосування, який містить декспантенол. Це поліпшить відновлення шкіри. Його можна застосовувати як дорослим, так і дітям.

Чого робити не можна

  • Прикладати кубик льоду – це може спровокувати мікропошкодження.
  • Також не варто змащувати опік жирною сметаною, маслом або вершками – це заважатиме затвердінню шкіри.
  • Пробивати пухирці, адже так можна занести інфекцію у ранку.

Якщо у вас серйозніші опіки, то після першої допомоги негайно зверніться до лікаря.