Ви тут:
Суспільство ТОП-новина Україна 

Ми зробили перший крок і знаємо, що робити далі, – Володимир Зеленський про повернення полонених українців

Відбулося взаємне звільнення Україною та Російською Федерацією утримуваних осіб. 7 вересня українській стороні повернули 35 громадян, Росії було передано також 35 осіб.

Президент України Володимир Зеленський зустрів звільнених українців у Міжнародному аеропорту «Бориспіль». Глава держави потиснув руку кожному з них, йдеться на офіційному сайті Президента України.

Володимир Зеленський також зняв зі своєї руки та надягнув українським військовим морякам браслети з їхніми іменами, які обіцяв носити доти, поки хлопці не повернуться додому.

«Звільнення відбулося. Я всіх вітаю з поверненням наших героїв», – сказав Глава держави, звертаючись до тих, хто зустрічав українців в аеропорту.

Президент розповів про деталі того, як було досягнуто домовленостей щодо звільнення українців. Зокрема, він нагадав, що 7 серпня відбулася його телефонна розмова з Президентом РФ Володимиром Путіним.

«Ми домовилися про перший етап розблокування нашого діалогу і перший етап припинення війни, повернення наших військових, моряків, наших територій», – констатував Президент.

За його словами, тоді було домовлено про створення робочих груп, які працювали над реалізацією досягнутих домовленостей.

«Робочі групи були створені, і ми домовилися, що впродовж місяця повинні говорити дуже предметно, працювати потужно, без брехні, та повернути наших хлопців додому», – сказав Володимир Зеленський.

Він зазначив, що перший етап виконано.

«Я гадаю, що перший етап виконано. Я маю підтвердити, що я як Президент України і президент Росії Володимир Путін зробили все, що пообіцяли, і зробили це, не змінюючи на ходу наших домовленостей», – констатував Глава держави.

Президент України також зазначив, що спочатку йшлося про повернення лише українських військових моряків, але з ініціативи української сторони до звільнення були долучені також інші. 

Він повідомив, що деякі сили не хотіли, щоб відбулося звільнення утримуваних осіб.

Володимир Зеленський зауважив, що звільнення українців і їхнє повернення додому викликає радісні відчуття у кожного, та подякував усім, хто долучився до цього процесу: своїй команді, представникам Офісу Президента, уповноваженому Верховної Ради України з прав людини Людмилі Денісовій та керівнику робочої групи Андрію Єрмаку. 

«Мені здається, ми всі зробили перший крок. Він був дуже складний. Ми знаємо, що робити далі», – сказав він. 

На злітній смузі звільнених чекали їхні родичі та близькі.

«Що стосується хлопців, зараз вони зі своїми близькими поїдуть до «Феофанії». У нас є робоча група, й усі проблемні питання щодо квартир, ліків, будь-які фінансові питання, важливі для них, для підтримки, – ми все це зробимо», – підкреслив Президент.

Перейти до вмісту