Ви тут:
Полтавщина Суспільство ТОП-новина 

Комісія Полтавської облради не підтримала погодження дозволів на видобуток вуглеводнів

Сьогодні, 4 вересня, під головуванням Сергія Момояна, відбулося засідання постійної комісії Полтавської обласної ради з питань паливно-енергетичного комплексу та використання надр.

У засіданні взяли участь голова обласної ради Олександр Біленький, перший заступник голови обласної ради Євгеній Холод, заступник голови обласної ради Анатолій Ханко, депутати обласної ради: Олег Діденко, Володимир Барчук, Анатолій Власенко, Олександр Ківшик, Дмитро Спатар, Іван Сидоренко, Валерій Прядко, керівники структурних підрозділів облдержадміністрації та обласної ради, представники видобувних підприємств, журналісти.

У контексті низки звернень Державної служби геології та надр України щодо погодження надання без проведення аукціону підприємствам спецдозволів на геологічне вивчення, у тому числі дослідно-промислову розробку з подальшим видобуванням (промисловою розробкою родовищ) вуглеводнів, комісія проаналізувала матеріали щодо виробничої діяльності, фінансової участі у розбудові соціальної інфраструктури територій, на яких ведеться видобуток вуглеводнів підприємств: ТОВ «ГЕО ВЕРТИКАЛЬ», ТОВ «НАДРА ВЕСТ ГРУП», ТОВ «ЮНОЛІТ ОЙЛ», ТОВ «ГЕО КОННЕКТ», ТОВ «ПРОФІ НАФТ», ТОВ «ТРАНС СЕТ ГЕО», ТОВ «БЕСТ ГЕО ТЕХ», ТОВ «ПОЛТАВАНАФТОГАЗРОЗВІДКА».

Зважаючи на відсутність угод між вищеназваними компаніями та органами місцевого самоврядування про залучення та використання коштів на розвиток соціальної та інженерно-транспортної інфраструктури населених пунктів Полтавської області, виконавчому апарату обласної ради рекомендовано підготувати проекти рішень сесії обласної ради щодо відмови Державній службі геології та надр України у погодженні надання без проведення аукціону спецдозволів підприємствам.

Як зазначають в обласній раді, розглянувши відповідне звернення Державної служби геології та надр України, комісія підтримала погодження надання без проведення аукціону ТОВ «ХОРОЛЬСЬКИЙ ЗАВОД ДИТЯЧИХ ПРОДУКТІВ ХАРЧУВАННЯ» спеціального дозволу на видобування питних підземних вод ділянок № 1, 2 Хорольського-ІІ родовища на території м. Хорол Хорольського району Полтавської області.

У ході засідання депутати розглянули та підтримали, за умови приведення документації у відповідність до чинного законодавства, надання (переоформлення) гірничого відводу ТОВ «ОРІХІВСЬКИЙ ЦЕГЕЛЬНИЙ ЗАВОД» для розробки Оріхівського родовища суглинків на території Лубенського району Полтавської області.

Також підтримали надання гірничого відводу ПрАТ «КРЕМЕНЧУЦЬКИЙ РІЧКОВИЙ ПОРТ» для розробки Крячківського родовща піску на території Кременчуцького району Полтавської області. Щодо останнього, комісія рекомендувала постійній комісії обласної ради з питань екології та раціонального природокористування розглянути вплив на довкілля ПрАТ «КРЕМЕНЧУЦЬКИЙ РІЧКОВИЙ ПОРТ». На пропозицію голови обласної ради Олександра Біленького, адміністрації цього підприємства рекомендовано розглянути аспекти співпраці з регіональним ландшафтним парком «Кременчуцькі плавні».

Депутати схвалили пропозицію заступника голови обласної ради Анатолія Ханка щодо підготовки від комісії та внесення на розгляд чергової сесії обласної ради проекту рішення про звернення депутатів Полтавської обласної ради до Верховної Ради України та Кабінету Міністрів України щодо відрахування до місцевих бюджетів частини коштів, отриманих від проведення аукціонів із надання спецдозволів на видобування корисних копалин.

  

Перейти до вмісту