Ви тут:
Полтавщина Суспільство 

Глобинських медиків навчатимуть ІТ-технологіям, а школярів — робототехніці

Минулого року Глобинський цукровий завод із агропромхолдингу «Астарта-Київ» запустив на базі ЗОШ №5 проект з ІТ-освіти для населення. Його закінчили понад 100 школярів та дорослих. Нині — новий набір учнів, а дорослі групи вже переповнені медиками центральної районної лікарні.

Для реалізації проекту «Астарта-Київ» закупила ноутбуки, оплатила тренінги та роботу викладачів. Молодь опановує Scratch-програмування, «учні поважного віку» — базові знання комп’ютера. Заняття безкоштовні, проходять раз на тиждень ؅— по суботах.

— Ці курси для нас, мов знахідка — можливість рухатися вперед, розвиватися на рівні сучасного світу, — говорить в.о. завідуючого поліклінікою КНМП «Глобинська ЦРЛ», голова профспілки Володимир Кравченко.

Реформа охорони здоров’я передбачає повну комп’ютеризацію: електронна реєстрація, документація, амбулаторна карта, рецепти. З комп’ютером «на ти» має бути кожен лікар і кожна медична сестра. Адміністрація разом із профспілкою думали, як навчити медиків комп’ютерної грамотності. Аж поки не дізналися про проект.

— У лікарні близько 60 лікарів і 300 медсестер. Всі хочуть на «ІТ-курси», щоб підняти професійний рівень знань. Програми таблиць Excel, Word, електронна пошта — мінімум, без якого не обійтися. А тим паче заняття безкоштовні та в неробочий час. Ми безмежно вдячні за надану можливість, — говорить Володимир Кравченко.

Щоб охопити якомога більше медиків у Глобинській ЗОШ №5 планують розширювати дорослі групи, зауважує директорка Світлана Романенко:

— 45 дорослих бажають навчатися. Це великий перебір. У класі 10 ноутбуків від «Астарти-Київ». Але ми готові підключати й власну техніку. Тренери набиратимуть по 15 чоловік у групу. По закінченню курсів усі отримають сертифікати.

Набір дітей на Scratch-програмування ще триває. А от минулорічних ІТ-випускників чекає сюрприз — заняття з робототехніки, розповідає фахівець із соціальних питань Глобинського цукрового заводу Світлана Крутипорох:

— «Астарта-Київ» закупила для школярів комплекти роботів та інструменти. Зараз майбутній учитель проходить навчання, яке ми оплачуємо. Щойно отримає сертифікат і право викладати — набиратимуть групи.

Глобинський цукрозавод співпрацює з 5-ю ЗОШ понад два роки. Допомагає технікою для благоустрою, організовує дитячі табори, купує форму для команд на змагання. Минулого року закупили меблі для першачків Нової української школи, перелічує спільні проекти Світлана Крутипорох:

— В агропромхолдингу, до якого ми входимо, прийнято вести політику соціально відповідального бізнесу. В Глобино працює не одне підприємство «Астарти-Київ». Оскільки діти, онуки наших працівників в основному ходять саме до цієї школи — найбільше зусиль ми спрямовуємо сюди.

Нині керівництво заводу разом із адміністрацією школи ведуть перемовини з міською владою щодо реалізації наступного проекту — будівництва хокейної коробки.

ГО «Полтавщина Аграрна»

Перейти до вмісту