Ви тут:
Медицина Суспільство 

Естонські фахівці навчатимуть українських парамедиків та екстрених медичних техніків

13 вересня відбулася закрита зустріч Президентки Естонії Керсті Кальюлайд, Міністра охорони здоров’я України Зоряни Скалецької та Голови Національної служби здоров’я України Олега Петренка щодо співпраці Естонії та України у сфері охорони здоров’я та підтримки міжнародною спільнотою трансформації системи охорони здоров’я України. 

“Перед Міністерством зараз стоять нові виклики, тож ми сподіваємося на продовження підтримки трансформації з боку Естонії. Нам дуже важливо перейняти найкращі практики колег, об’єднати їх з кращими нашими напрацюваннями та продовжити розвиток системи охорони здоров’я”, – заявила Зоряна Скалецька.

Міністерка також заявила, що існує необхідність перебудовувати наші освітні програми та провести навчання великої кількості фахівців. Допомога естонських інструкторів та співпраця з навчальними закладами мали б великий вплив на розвиток трансформації. Українські спеціалісти, запевнила пані міністр, відкриті до нового досвіду.

Президентка Естонії підтримала прагнення України та запевнила у підтримці трансформації.

“Естонія продовжить підтримувати реформи в Україні, у тому числі й трансформацію охорони здоров’я. Наші експерти зможуть надати фахові поради на основі досвіду побудови системи фінансування та імплементації електронної системи охорони здоров’я”, – наголосила Керсті Кальюлайд.

Голова НСЗУ розповів про напрямки, в яких буде відбуватися співпраця. Так Україна сподівається на допомогу у навчанні нових спеціалістів: парамедиків та екстрених медичних техніків. Раніше в Україні не було таких спеціальностей, а Естонія має великий досвід у підготовці таких кадрів. 

Крім того сторони обговорили й впровадження електронної системи охорони здоров’я eHealth та можливості її фінансування.

“Національна служба здоров’я України працює півтора року. І за цей час ми багато зробили для підвищення якості надання медичних послуг у містах та селах, в тому числі, завдяки впровадженню електронних інструментів та сервісів. Вже зараз для пацієнта доступні такі зручні сервіси як електронний запис на прийом до лікаря, електронний рецепт. В деяких амбулаторіях вже запровадили електронні картки. У своїй роботі ми орієнтуємось на досвід сучасних європейських держав, і Естонія є для нас прикладом вдалої організації електронної системи охорони здоров’я. Тож допомога естонських експертів у імплементації Концепції інформатизації системи охорони здоров’я та їх фахові поради будуть дуже цінними для нас”, – додав Олег Петренко.

Перейти до вмісту