Ви тут:
децентралізація Полтавщина Суспільство ТОП-новина 

Без обласних рад: Уряд пропонує спростити процедури затвердження перспективних планів формування ОТГ

Уряд пропонує спростити процедури затвердження перспективних планів формування територій громад регіонів, виключивши необхідність схвалення цих документів обласними радами.

Проект відповідних змін до Закону України «Про добровільне об’єднання територіальних громад», які підготовлені Мінрегіоном, Уряд схвалив 25 вересня 2019 року. Про це повідомляє прес-центр ініціативи “Децентралізація влади”

Необхідність таких змін обумовлено складністю процесів, що відбувалися упродовж п’яти років реформування місцевого самоврядування, під час яких проявилися низка недоліків, які продовжують перешкоджати створенню спроможних громад. Часто обласні ради ігнорували критерії формування спроможних громад і схвалювали такі перспективні плани, в яких конфігурація майбутніх ОТГ аж ніяк не забезпечували їх здатність надавати якісні й доступні послуги. Ускладнювала ситуацію і політизація цього процесу обласними радами. Як наслідок, у великій кількості регіонів досі не має перспективних планів, які б на 100% покривали їх територію, а чимало громад, які об’єдналися за такими перспективними планами, спроможними так і не стали, оскільки не були дотримані критерії спроможності.

Тільки 87,6% території України покрито перспективними планами формування територій громад областей. До прикладу, в Одеській області перспективний план охоплює тільки 40% території, Київській  – 54%, Вінницькій – 76%, Черкаській – майже 75% території. До того ж такі перспективні плани не в повній мірі враховують Методику формування спроможних громад. А у Закарпатській області перспективний план взагалі відсутній.

Тому Уряд змушений вжити заходів, які дозволять навести лад в цій сфері. Законодавчі зміни дозволять врешті завершити процес добровільного об’єднання громад і перейти до вирішення питань адміністративно-територіального устрою базового і районного рівнів.

Найближчим часом законопроект направлять на розгляд Верховної Ради України.

Перейти до вмісту