Ви тут:
Анонс Полтавщина Суспільство 

21 вересня у Полтаві відтворять події 1944 року

21 вересня в обласному центрі відзначатимуть 75 років спільній стратегічній повітряній операції «Френтік». План заходів обговорили на робочій нараді в заступника голови облдержадміністрації Миколи Білоконя.

На території паркової зони філії Національного військово-історичного музею України – Музею важкої бомбардувальної авіації відкриють пам’ятний знак, присвячений 75-ій річниці операції «Френтік», та відтворять події 1944 року. 

Про це повідомив завідувач філії Національного військово-історичного музею України Віктор Дейнега, йдеться на сайті Полтавської ОДА.

Воєнну реконструкцію продемонструють учасники військово-історичних клубів Києва, Харкова та Лубен.

«Дійство триватиме пів години. Буде кілька локацій, а саме табори солдатів США, Німеччини та радянської армії. Підірвуть макет літака, лунатимуть постріли та вибухи», – розповів Віктор Дейнега.

Як зазначив заступник голови облдержадміністрації Микола Білокінь, участь у заходах візьмуть військові аташе держав Європи та делегація військових зі Сполучених Штатів Америки, представники Міністерства оборони України. Також цього дня закладуть капсулу з посланням для майбутніх поколінь, яку планують відкрити через 25 років.

«На пам’ятному знаку відобразять аеродроми Полтави, Миргорода, Пирятина, з яких проводилася операція. А ще там можна буде прочитати інформацію про «Френтік». Всі заходи проводитимуть як на території музею, так і військового аеродрому. Для нас важливо, щоб до дійства долучилася молодь. Адже вони повинні знати історію та побачити на власні очі, що відбувалося 75 років тому», – зазначив Микола Білокінь.

Початок офіційних заходів заплановано на 10 годину. Після урочистого мітингу покладуть квіти до пам’ятника зенітницям, до могил загиблих солдатів у селі Рибці та до пам’ятного знака на честь воїнів, які брали участь в операції «Френтік». У програмі заходів – показ військової техніки та солдатська каша.

О 15 годині в Полтавському міському будинку культури відбудеться святковий концерт за участі Національного президентського оркестру.

Перейти до вмісту