Ви тут:
Полтавщина Суспільство 

ЖКГ Полтавщини на 60% готове до опалювального сезону

Підготовку житлового фонду, комунальної теплоенергетики, водопровідно-каналізаційного та дорожнього господарств області до роботи в осінньо-зимовий обговорили під час апаратної наради у Полтавській ОДА.

“Нині підготовлено 4146 житлових будинків (61,5 %), 770 (56,3 %) об’єктів соціально-культурного призначення, проведено капітальний ремонт доріг (68 %), підготовлено 126 одиниць спецтехніки для осінньо-зимового періоду (60 %) та придбано 15 тисяч тонy посипкового матеріалу (60 %)”,  – поінформував перший заступник директора Департаменту будівництва, містобудування і архітектури та житлово-комунального господарства облдержадміністрації Олександр Слободян.

Заміна чи ремонт водопровідних та каналізаційних мереж, очисних споруд і свердловин теж проводяться в строк. Із метою скорочення споживання природного газу та технічного переоснащення об’єктів теплопостачання комунальні підприємства проводять заміну застарілого обладнання і реконструкцію котелень, переобладнують їх на альтернативне природному газу паливо. Загальний обсяг коштів, витрачених на підготовчі та ремонтні роботи на об’єктах теплопостачання – 37,5 мільйонів гривень.

Загалом до опалювального сезону 2019/20 підготовлено об’єктів житлово-комунального господарства на рівні 60 % від запланованих показників, запевнив Олександр Слободян.

Єдине, що турбує комунальників, – борги. За природний газ теплопостачальні підприємства області винні НАК «Нафтогаз України» 462 мільйони гривень. Заборгованість підприємств водопровідно-каналізаційного господарства Полтавщини за спожиту електроенергію становить 124 мільйони.

“Хочу звернутися до всіх органів місцевого самоврядування, РДА, міських голів і нагадати про постанову Кабміну про те, що НАК «Нафтогаз України» надасть номінації тільки тим підприємствам, які розрахувалися за газ на 90%.  У нас є ще 2,5 місяці, щоб розрахуватися з боргами. Щоб потім у розпал сезону нам не довелося в екстреному порядку скликати сесії, знаходити кошти, щоб налагодити роботу великих підприємств чи якоїсь маленької котельні”, – сказав т.в.о. голови Полтавської ОДА Олег Пругло.

У робочому режимі вирішуються питання опалення будинків Полтави, які були відключені від тепла відомчими підприємствами.

“Найгірша ситуація по опаленню у 109 мікрорайоні Полтави. Будинок по вулиці Зіньківській, 11/31 відрізали від теплопостачання. Тому на минулій сесії виділили 800 тисяч гривень, щоб «Полтаватеплоенерго» перепідключило цей будинок на свої котельні. Ще 6 мільйонів гривень виділимо на міській сесії 5 серпня, щоб збудувати перемичку, придбати насосне обладнання і в аварійному режимі отоплювати цей мікрорайон. Ще два будинки на вулиці Деповській (2 і 4) цього року залізниця не планує опалювати. Ми вже виділили гроші на реконструкцію газопроводу, на цій сесії депутати приймуть міську програму, щоб виділити 3 мільйони гривень на матеріальну допомогу мешканцям цих будинків (по 15-20 тисяч на квартиру)”, – повідомив заступник міського голови Полтави Олексій Чепурко.

В.о. генерального директора ПО КВП ТГ «Полтаватеплоенерго» Олександр Олексенко підтвердив проблеми з опаленням 109-го мікрорайону Полтави. Він поінформував, що стан підготовки решти котелень і тепломереж обласного центру – більше, ніж на 70%.

Перейти до вмісту