Ви тут:
Полтавщина Суспільство 

За липень інспектори Полтавського рибпатруля викрили 270 порушень природоохоронного законодавства зі збитками на 363 тис. грн

З 1 по 31 липня рибоохоронні патрульні Полтавщини провели 61 рейд на водоймах та ринках області. У результаті проведених заходів спільно з правоохоронними органами та громадськими інспекторами рибоохорони виявили 270 порушень природоохоронного законодавства. 

За липень інспектори Полтавського рибпатруля провели 61 рибоохоронний рейд та викрили 270 правопорушень. У результаті склали 55 протоколів за грубі порушення правил рибальства (ч. 4 ст. 85 КУпАП). Також 151 протокол за ч. 3 ст. 85 КУпАП (порушення правил рибальства), з яких сім протоколів на користувачів (промисловиків) за фактами перевищення прилову молоді риби,  встановлений порядок здачі улову на рибоприймальний пункт, а також неправильне ведення промислового журналу. Та п’ять – за ч. 1 ст. 88-1 КУпАП (порушення порядку придбання, збуту та розповсюдження об’єктів тваринного світу). 

Також викрили три кримінальних порушення за ст. 249 ККУ (незаконне зайняття рибним промислом), оформили 56 актів виявлення безгосподарського майна, згідно з якими вилучили 94 од. знарядь лову.

— Протягом липня на порушників наклали штрафів у розмірі 59 925 грн. Сума завданих збитків склала 363 711 грн. У ході проведених заходів інспектори вилучили 1 319 кг незаконних водних біоресурсів. З них 192 кг – на водоймах, 25 кг – за незаконне придбання чи збут, 231 кг – у користувачів водних біоресурсів та ще 871 кг – за актами безхазяйного майна. А також конфіскували  57 од. заборонених знарядь лову, — розповів заступник начальника управління – начальник рибоохоронного патруля №1 Анатолій Лукіянчук.

Грубе порушення на Сулинській затоці

12 липня під час проведення рейду інспектори Полтавського рибоохоронного патруля викрили грубе порушення правил рибальства. Двоє громадян рибалили забороненими знаряддями лову – двома 100-метровими сітками. У результаті чоловіки виловили: судак – 18 екз. та плітка – 31 екз., загальною вагою 13 кг. 

Інцидент стався в акваторії Сулинської затоки (Кременчуцького водосховища), в межах природно-заповідного фонду поблизу с. Шушвалівка Глобинського району. Збитки, завдані рибному господарству України, становлять 20 904 грн. На винних осіб оформили протоколи за ч. 4 ст. 85 КУпАП. 

Незаконно виловлені водні біоресурси, гумовий моточовен та заборонені знаряддя лову вилучили. На місце скоєння правопорушення викликали слідчо-оперативну групу Глобинського відділу поліції для спільно оформлення матеріалу. Матеріали справи передано до слідчих органів Нацполіції для проведення досудового розслідування відповідно до чинного законодавства. 

Розрахунок за незаконне добування водних біоресурсів здійснювався відповідно до постанови КМУ від 24.07.2013 р. № 541 «Про затвердження такс для обчислення розміру шкоди, заподіяної порушенням законодавства про природно-заповідний фонд». Так, компенсація за одну незаконно виловлену особину судака становить 903 грн та плітки – 150 грн.

Порушення зі збитками рибному господарству України на 595 тис. 160 грн

19 липня в ході рейду працівники Полтавського рибоохоронного патруля зафіксували порушення правил промислового рибальства. Під час здійснення контролю за промислом одного з ФОП виявлено, що ланковий рибалка порушив встановлений порядок здачі улову на рибоприймальний пункт (вилучена риба на рибоприймальний пункт не здавалась, квитанції не виписувалися, записи в промисловому журналі відсутні). 

Крім того, зафіксовано перевищення допустимого прилову молоді риби. У результаті в порушника вилучили 131 кг неврахованих водних біоресурсів, а саме: судак – 144 екз., плітка – 190 екз., окунь – 13 екз., чехоня – 88 екз., лящ – 220 екз., плоскирка – 4 екз., синець – 7 екз., білизна – 2 екз. та карась сріблястий – 3 екз. Збитки, розраховані за методикою, становлять 595 160 грн.

Інцидент зафіксовано в смт Градизьк Глобинського району Полтавської області. На винну особу оформлено протокол про адміністративне правопорушення за ч. 3 ст. 85 КУпАП.

Двоє порушників з сітками завдали збитків на 10 тис. грн

22 липня під час проведення рибоохоронної роботи на території Сулинської затоки (Кременчуцького водосховища), неподалік с. Липове Глобинського району викрили двох порушників. Вони вбрід, за допомогою двох сіток, виловлювали рибу. Так встигли добути: ляща – 23 шт., судака – 3 шт. та одного сазана. Загальна вага – 20 кг. Збитки по вилученим водним біоресурсам склали 10 234 грн. 

На місце події викликали слідчо-оперативну групу Глобинського відділу поліції для спільно оформлення матеріалу, який містить ознаки кримінального злочину. Матеріал внесено до ЄРДР за ст. 249 (незаконний рибний промисел) ККУ. Сітки, два гумові костюми та незаконно добуту рибу вилучено.

Полтавський рибоохоронний патруль закликає громадян бути відповідальними та дотримуватися законодавства в сфері охорони водних біоресурсів. Якщо Ви стали свідком порушення правил рибальства чи збуту водних біоресурсів — прохання оперативно повідомляти на «гарячу лінію» рибоохоронного патруля: (096) 907-50-08

Полтавський рибоохоронний патруль

Перейти до вмісту