Як зробити налисники
Млинці, налисники – борошняне блюдо, що готується з рідкого тесту, випікається на розжареній сковороді; зазвичай має круглу форму. Млинці, можливо, були першою стравою, яку стали готувати з борошна. Рецепти зустрічаються практично у всіх народів: французькі crêpes, болгарські (чешські) палачинки, американські pancakes, марокканські baghrir, тощо.
Налисники смачні й актуальні завжди: влітку і взимку, дітям і дорослим. Вони можуть бути різними – залежно від приводу і сезону, але вони завжди є особливим знаком любові і турботи. Тож, як зробити налисники швидко, легко і смачно?
Базовий рецепт смачних налисників
Складові:
- 3 яйця;
- 1 ст. л. цукру;
- 1 ч. л. солі;
- 500 мл молока;
- 280 г борошна;
- 3 ст. л. рослинної олії плюс для смаження;
- вершкове масло, сметана, варення для подачі;
Приготування:
- Крок 1
У мисці злегка збити вінчиком яйця з цукром і сіллю.
- Крок 2
Додати половину молока, перемішати.
- Крок 3
Потроху додати борошно, перемішуючи до консистенції однорідної густої сметани.
- Крок 4
Додати решту молока і ретельно перемішати. Додати олію, перемішати і залишити на 10-15 хвилин.
- Крок 5
Нагріти чавунну сковороду, змастити олією і смажити млинці з двох сторін. Викладати їх стопкою, змащуючи маленьким шматочком вершкового масла. Подавайте з варенням і сметаною.
Цікаве
Тісто для млинців, бездріжджове або дріжджове, готується на основі борошна: пшеничного, гречаного, вівсяного, рисового. Бездріжджові (прісні) млинці – найпростіші і швидкі. Прісні млинці готують на молоці, воді, кефірі, кислому молоці, йогурті, ряжанці, на слабкому алкоголі – медовусі, пиві. Класичні дріжджові млинці (особливо гречані) робляться на опарі.
Ще існують рецепти млинців «з припіком» – це млинці, в які запекли – «припекли» – будь-яку начинку: беруть рубані варені яйця, подрібнені гриби, овочі або фрукти.
З попередньо спечених тонких млинців готують також налисникові пироги. Начинка для пирогів може бути з м’ясного або з рибного фаршу, солодкого домашнього конфітюру. Раніше млинці також використовували в якості прошарку між різними верствами начинки в російською пирозі-курнику.
Вважається, що традиційні слов’янські млинці завжди робилися саме опарним способом (з дріжджового тіста). Використання соди при приготуванні тіста для млинців запозичене на Заході порівняно недавно і не властиво нашій кухні.
Отже, така здавалося би проста страва. Має стільки варіантів виконання та подачі. Це душе широке поле для творчості, яке не потребує складних та важкодоступних інгредієнтів.