Ви тут:
Р Суспільство 

Як зробити налисники

Млинці, налисники – борошняне блюдо, що готується з рідкого тесту, випікається на розжареній сковороді; зазвичай має круглу форму. Млинці, можливо, були першою стравою, яку стали готувати з борошна. Рецепти зустрічаються практично у всіх народів: французькі crêpes, болгарські (чешські) палачинки, американські pancakes, марокканські baghrir, тощо.

Налисники смачні й актуальні завжди: влітку і взимку, дітям і дорослим. Вони можуть бути різними – залежно від приводу і сезону, але вони завжди є особливим знаком любові і турботи. Тож, як зробити налисники швидко, легко і смачно?

Базовий рецепт смачних налисників

Складові:

  • 3 яйця;
  • 1 ст. л. цукру;
  • 1 ч. л. солі;
  • 500 мл молока;
  • 280 г борошна;
  • 3 ст. л. рослинної олії плюс для смаження;
  • вершкове масло, сметана, варення для подачі;

Приготування:

  • Крок 1

У мисці злегка збити вінчиком яйця з цукром і сіллю.

  • Крок 2

Додати половину молока, перемішати.

  • Крок 3

Потроху додати борошно, перемішуючи до консистенції однорідної густої сметани.

  • Крок 4

Додати решту молока і ретельно перемішати. Додати олію, перемішати і залишити на 10-15 хвилин.

  • Крок 5

Нагріти чавунну сковороду, змастити олією і смажити млинці з двох сторін. Викладати їх стопкою, змащуючи маленьким шматочком вершкового масла. Подавайте з варенням і сметаною.

Цікаве

Тісто для млинців, бездріжджове або дріжджове, готується на основі борошна: пшеничного, гречаного, вівсяного, рисового. Бездріжджові (прісні) млинці – найпростіші і швидкі. Прісні млинці готують на молоці, воді, кефірі, кислому молоці, йогурті, ряжанці, на слабкому алкоголі – медовусі, пиві. Класичні дріжджові млинці (особливо гречані) робляться на опарі.

Ще існують рецепти млинців «з припіком» – це млинці, в які запекли – «припекли» – будь-яку начинку: беруть рубані варені яйця, подрібнені гриби, овочі або фрукти.

З попередньо спечених тонких млинців готують також налисникові пироги. Начинка для пирогів може бути з м’ясного або з рибного фаршу, солодкого домашнього конфітюру. Раніше млинці також використовували в якості прошарку між різними верствами начинки в російською пирозі-курнику.

Вважається, що традиційні слов’янські млинці завжди робилися саме опарним способом (з дріжджового тіста). Використання соди при приготуванні тіста для млинців запозичене на Заході порівняно недавно і не властиво нашій кухні.

Отже, така здавалося би проста страва. Має стільки варіантів виконання та подачі. Це душе широке поле для творчості, яке не потребує складних та важкодоступних інгредієнтів.

Перейти до вмісту