Ви тут:
Р Суспільство 

Як запобігти пожежі в будинку

Попри те, що правила безпечного поводження з вогнем відомі майже всім, кожні 5 секунд десь на планеті трапляється пожежа. Розповідаємо, як максимально убезпечити будинок від пожежі.

1. Приділіть увагу додатковим приміщенням

У заміському будинку гараж, зазвичай, займає перший поверх, або щільно прилягає до нього. У таких випадках необхідно встановити розділовий тамбур з залізними дверима. Також, варто замислитися про протипожежний захист для всього будинку.

Жителі багатоповерхівок нерідко зберігають на сходових майданчиках спортінвентар або дитячі коляски – це порушення норм пожежної безпеки: речі захаращують шляхи евакуації при пожежі. Краще, якщо у вашому будинку будуть передбачені комори для зберігання великогабаритних предметів.

2. Встановіть датчики диму

Пожежу можна попередити, якщо в будинку встановлено датчик диму, який реагує на перші ознаки задимлення. В датчик вбудовано сирена, яка попередить про небезпеку, а якщо загоряння трапиться вночі – розбудить всіх, хто знаходиться в будинку, рятуючи від отруєння продуктами горіння.

Якщо в будинку кілька спалень, в кожній з них бажано встановити хоча б один датчик диму. Сучасні датчики диму обмінюються інформацією між собою: якщо спрацює пристрій на першому поверсі, сирена, встановлена в датчиках другого поверху, також повідомить про задимлення.

На кухні датчик не встановлюють: під дією пара або диму, що утворюються під час приготування їжі, пристрій може спрацьовувати хибно. Але якщо помилкове спрацьовування відбудеться, наприклад, від сигаретного диму, сирену легко відключити самостійно, натиснувши кнопку на самому пристрої.

3. Слідкуйте за станом електроприладів і проводки

Помітивши пошкодження в розетці, відчувши підозрілий запах або почувши дивні звуки в електричній системі – одразу викликайте електрика. Намагайтеся не включати кілька потужних електроприладів одночасно: це може призвести до короткого замикання.

4. Придбайте розумні розетки

Перед виходом з дому відключати всі електроприлади – відоме кожному правило пожежної безпеки. Люди, які часто забувають це робити, відчувають стрес, виїхавши з дому надовго.

Рішенням можуть стати розумні розетки, за допомогою яких можна управляти побутовою технікою. Розумні розетки і підключені до них електроприлади керуются зі смартфона через інтернет. Це не тільки безпечно, але ще і дуже зручно: наприклад, можна включити обігрівач або кондиціонер в будинку до свого приходу.

Перейти до вмісту