Ви тут:
децентралізація Полтавщина Суспільство ТОП-новина 

Як об’єднаються та скільки буде районів у Полтавській області за новим адміністративно-територіальним устроєм

Нещодавно у кожному майбутньому центрі округу, за Проєктом адміністративно-територіального устрою субрегіонального рівня Полтавської області, проводилися обговорення: 23 липня – у Миргороді, 26 липня – у Лубнах, 30 липня – у Кременчуці та 1 серпня  у Полтаві.

Декілька районів області (Хорольський, Глобинський, Карлівський) при обговоренні висловили категоричну позицію проти входження до нових округів, обґрунтовуючи це власною фінансовою самодостатністю, спроможністю та бажанням самостійно здійснювати господарювання на своїх територіях.

Пирятинський, Чорнухинський та Гребінківський райони вирішили провести обговорення щодо створення окремого округу та внесли пропозицію про доцільність зменшення граничної межі чисельності населення округу зі 150 тис. осіб до 60-80 тис. осіб, що дасть їм змогу утворити округ у складі 3 нинішніх районів.

Від Гадяцької міської ради надійшла пропозиція щодо створення окремого округу в складі Лохвицького та Зіньківського районів, проте згідно з наданими пропозиціями Лохвицький район погоджується з форматом входження до Миргородського округу, а Зіньківський район – до Полтавського округу.

Зважаючи на те, що межі майбутніх округів мають співпадати з межами одиниць адміністративно-територіального устрою базового рівня (об’єднаними територіальними громадами), межа Миргородського округу проходитиме по межі Новооріхівської сільської ради Лубенського району (наразі триває процедура створення Ромоданівської селищної ОТГ у складі Ромоданівської та Новооріхівської місцевих рад, облдержадміністрацією підготовлено відповідний висновок), по межі Шеківської сільської ради Лубенського району (створено Сенчанську ОТГ) та межі Хелівщинської сільської ради Чорнухинського району (прийнято рішення про входження до складу Лохвицької ОТГ); межа Полтавського округу проходитиме по межі Говтвянської сільської ради Козельщинського району (прийнято рішення про входження до складу Решетилівської ОТГ).

Результати обговорення сформували у рекомендації і передали сьогодні на Міністерство регіонального розвитку.

Віце-прем’єр-міністр – Міністр регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ України Геннадій Зубко 7 липня опублікував проєкт адміністративно-територіального устрою Полтавської області. За яким в області буде 4 об’єднаних райони (округи) та всього 57 ОТГ.

Запропонований Мінрегіоном формат створення одиниць адміністративно-територіального устрою базового рівня – ОТГ ( презентована нещодавно карта, де визначені нові потенційні центри громад, які мають поглинути вже утворені, то він, зокрема, передбачає виключення 14 вже створених та діючих громад області, а саме таких ОТГ, як:
– Рокитянська ОТГ (Великобагачанський район)
– Краснолуцька ОТГ (Гадяцький район)
– Сергіївська ОТГ (Гадяцький район)
– Недогарківська ОТГ (Кременчуцький район)
– Піщанська ОТГ (Кременчуцький район)
– Пришибська ОТГ (Кременчуцький район)
– Засульська ОТГ (Лубенський район)
– Руденківська ОТГ (Новосанжарський район)
– Малоперещепинська ОТГ (Новосанжарський район)
– Заворсклянська ОТГ (Полтавський район)
– Щербанівська ОТГ (Полтавський район)
– Коломацька ОТГ (Полтавський район)
– Покровськобагачанська ОТГ (Хорольський район)
– Клепачівська ОТГ (Хорольський район).

Обговорення такого Проекту адмінтерустрою щодо створення ОТГ порушує норми добровільності, встановлені чинним законодавством, а саме Законом України «Про добровільне об’єднання територіальних громад», позбавляє уже створені та діючі ОТГ права на існування, тим більше, що жодними законодавчими нормами не визначено механізму об’єднання двох чи декількох створених ОТГ в одну.

“Всі 14 ОТГ, які згідно із форматом, запропонованим Мінрегіоном, виключені як одиниці базового рівня адміністративно-територіального устрою області, визнані відповідними розпорядженнями Кабінету Міністрів України спроможними, і вже не один рік поспіль успішно діють та впроваджують на своїх територіях урядові реформи. Це ті ОТГ, мешканці яких повірили у реформу децентралізації та прийняли доленосні рішення про об’єднання ще у 2015, 2016 роках. Це громади, які за своїми фінансовими показниками в різні періоди входили в 20 лідерів фінансової спроможності серед усіх громад України – Щербанівська, Пришибська, Рокитянська, Сергіївська ОТГ. В той же час, зважаючи на формування нових об’єднаних територіальних громад в області – Новооржицька ОТГ, Гоголівська ОТГ, Ромоданівська ОТГ, а також процеси приєднання місцевих рад до ОТГ, облдержадміністрацією в межах норм чинного законодавства продовжується робота, спрямована на узагальнення та підготовку документів для внесення змін до Перспективного плану формування територій громад Полтавської області на черговому засіданні сесії Полтавської обласної ради, яке попередньо заплановане на вересень 2019 року, з урахуванням відповідних рішень, прийнятих органами місцевого самоврядування на підставі волевиявлення громадян”, – коментують у Департаменті економічного розвитку, торгівлі та залучення інвестицій Полтавської ОДА.

Даний Проект також порушує затверджений Кабінетом Міністрів України Перспективний план формування територій громад Полтавської області (розпорядження від 23.09.2015 року № 994-р, зі змінами, внесеними 19.06.2019 року № 476-р), який визначає створення 71 із 77 ОТГ, схвалених у Перспективному плані сесією Полтавської облради (рішення від 21.12.2018 року № 995).

Які Закони щодо реформи децентралізації прийме нова Верховна Рада та як вони вплинуть кількість об’єднаних районів у Полтавській області та кількість об’єднаних територіальних громад? Які саме з рекомендації у затвердженому поділі на округи врахує Мінрегіон? Відповіді на ці запитання дізнаємося лише з часом.

Перейти до вмісту