Ви тут:
Полтавщина Суспільство ТОП-новина 

В Полтавській ОДА визначили, як протидіяти незаконному будівництву в центрі Полтави

На нараді з питань проведення будівельних робіт в облдержадміністрації визначили, як протидіяти незаконному будівництву в Полтаві. Зокрема, за фактом незаконного будівництва на вулиці Соборний майдан, 6, що в обласному центрі.

Про це повідомили у Полтавській ОДА.

Мешканці будинку говорять, що упродовж кількох років неодноразово зверталися до профільних структур з проханнями відреагувати, але вирішити ситуацію не вдалося.

– Маємо скоординувати дії відповідних установ, щоб припинити самовільну забудову, адже вона відбувається у межах пам’ятки культурної спадщини, – зазначив на початку наради т.в.о. голови облдержадміністрації Олег Пругло.

– Будинок розміщений в історичному ареалі, на пам’ятці археології національного значення. Ми кілька разів організовано виходили на об’єкт, робили обстеження, приписи. Дійсно, порушено закон «Про охорону культурної спадщини», зокрема непогоджена науково-проектна документація на пам’ятці місцевого значення. Непогоджена із Міністерством культури науково-проектна документація на роботи на пам’ятці археології національного значення й відсутній дозвіл Міністерства на проведення робіт на пам’ятках національного значення, їх територіях, історичних ареалах населених міст, – поінформувала директор Департаменту культури і туризму облдержадміністрації Валентина Вождаєнко.

Вона додала, що нині найважливішим питанням для подальшої роботи у правовому полі є встановлення особи власника квартири. Це підтвердила директор Департаменту Державної архітектурно-будівельної інспекції у Полтавській області Олена Морозова.

– Факт самочинного будівництва разом із фахівцями управління з питань містобудування та архітектури виконавчого комітету Полтавської міської ради ми зафіксували ще в червні 2018 року. Досі не встановлено особу суб’єкта містобудування. Це важливо зробити, адже ми не можемо здійснювати заходи держархбудконтролю. Як тільки правоохоронні органи особу власника встановлять, реагуватимемо в межах наших повноважень, – пояснила Олена Морозова.

Учасники наради визначили алгоритм реагування за фактом незаконного будівництва. Зокрема, звернуться до правоохоронних органів щодо встановлення особи власника квартири. Крім того, планують, що відповідно до звернення мешканців будинку представники відповідних інституцій у складі спеціальної комісії вийдуть на місце й кожен за своїм профілем здійснить обстеження. Також наголосили, що у разі встановлення ознак кримінального провадження його потрібно відкрити, щоб притягнути порушника до відповідальності

Перейти до вмісту