Ви тут:
Полтавщина Прес-релізи Суспільство 

Українська Ліга Авторських та Суміжних Прав відкрила офіс у Полтаві

Українська Ліга Авторських та Суміжних Прав (УЛАСП), акредитована організація колективного управління, відкрила офіс у Полтаві. Головним завданням керівника місцевого офісу Ігоря Васильченка є інформування підприємців про норми Закону України «Про авторське право і суміжні права» щодо використання музики в закладах торгівлі та послуг й укладання ліцензійних договорів на легальне використання музики та виплату роялті. Також будуть проводитися фіксації позадоговірного використання музики й переговори з врегулювання спірних питань.

У травні МЕРТ визначив акредитовану організацію колективного управління – УЛАСП. Це означає, що тільки УЛАСП може надавати ліцензії на легальне використання музики й переслідувати порушників у суді за спрощеною процедурою.

Необхідність отримати ліцензію й сплачувати роялті за використання музики в ресторані, кафе, магазині, салоні краси й інших закладах торгівлі та послуг, покладає на власників закладів Закон України «Про авторське право і суміжні права». Позаяк музика це інструмент, який створює атмосферу, залучає та утримує клієнтів, що в результаті веде до зростання продажів.

За порушення вимог закону передбачено стягнення з підприємців грошової компенсації. Віднедавна суди значно збільшили суми таких компенсацій. Наприклад, за нелегальне використання музики ресторан Стейкерс в Дніпрі сплатив 223 380 гривень, за рішеннями господарського суду Львівської області та господарського суду Києва з власника магазинів одягу «Goldi Льонокомбінат» стягнуто 180 000 гривень, а київське «Сімейне Кафе» було оштрафоване на 112 000 гривень.

Директор з розвитку регіональних представництв УЛАСП Олексій Савченко:

На сьогодні основна частина закладів громадського харчування та послуг у Полтаві продовжує використовувати музику поза правовим полем. В місті працюють заклади всеукраїнських мереж, що сплачують роялті за договорами, укладеними зусиллями центрального офісу УЛАСПEVA, Сільпо, Епіцентр та інші. Завдання Полтавського офісудомогтися законного використання музики в місцевих закладах, як шляхом переговорів й укладання договорів, так і шляхом фіксації порушень з подальшим поданням позовів до суду.

Перейти до вмісту