Ви тут:
Суспільство Україна 

Спаси у серпні 2019 року: точні дати свят

У серпні святкують одразу 3 Спаси – Медовий, Яблучний і Горіховий.

Перший Спас – Медовий – святкується 14 серпня. Його ще називають Перший Спас, Мокрий або Маковія. Цьогоріч він припадає на середу. Свято присвячене найсолодшим ласощам. А тому, що від цього дня пасічники починають активний збір меду нового врожаю. Лише після його освячення в церкві мед дозволялося їсти і запасати на зиму. Також на цей період припадає збір маку, звідси ще одна назва свята – Маковія, пише канал Україна.

Другий Спас – Яблучний – святкують 19 серпня. У 2019 році він припадає на понеділок. Цей день також називають Другий або Великий Спас. Від цього дня після освячення в церкві дозволено їсти яблучка, а також інші фрукти – груші, сливи, виноград тощо.

Третій Спас – Горіховий – святкують 29 серпня. Цьогоріч він припадає на четвер. Інші його назви – Хлібний Спас, Малий Спас, Полотняний Спас, а також Холодний Спас. Це останнє свято, присвячене Спасителю, настає саме напередодні вересня, завершуючи літо.

У народі говорили: «Перший Спас — на воді стоять, Другий Спас — яблука їдять, Третій Спас — на горі полотна продають». Звідси ще одна його назва – «Спас на полотні», або Полотняний Спас. Вважалося, що торгівля в цей день буде особливо сприятливою.

У цей день випікають хліб із нового врожаю, і після освячення він є головним на столі цього дня. Поряд також мають бути мед, яблука та горіхи. Як і на Маковий Спас, цього дня треба освячувати воду, а воду з підземних джерел вважають цілющою, повідомляє портал “Рідна країна”.

Перейти до вмісту