Ви тут:
Культура Полтавщина Суспільство 

Про Meridian Poltava пишуть у шведських газетах

Міжнародний поетичний фестиваль Meridian Poltava продовжує формувати новий образ та сучасне культурне обличчя Полтави в Європі загалом і в Швеції зокрема. Досягнути цілі команді організаторів  допомагають публікації в іноземних ЗМІ.

Анн Лінґебрандт

 «… Мене запросили на триденний фестиваль разом із делегацією шведських поетів, щоб, як то кажуть, зводити культурні мости. Подія справді розкішна, а інтерес до іноземних гостей збиває з ніг. Фотографи фестивалю дзижчать навколо учасників, ніби папараці, і навіть скромна літературна критикиня почувається поважною знаменитістю і дає інтерв’ю місцевій газеті…» Це уривок із статті журналістки Анн Лінґебрандт, опублікованої в одній із найбільших шведських газет «Helsingborgs Dagblad». Наклад цього видання перевищує 95 тисяч примірників і, крім того, має численну аудиторію в інтернеті.

Анн Лінґебрандт і Сергій Жадан

Про публікацію в масштабному виданні організатори Meridian Poltava дізналися в цікавий спосіб – під час Берлінського міжнародного поетичного фестивалю.

Під час Meridian Poltava

«Перебуваючи в Берліні на зустрічі директорів провідних літературних фестивалів світу, розповідала колегам про успіхи Meridian. На одній із робочих зустрічей культуртрегер із Мальмо Пер Берґстрьом показав мені на своєму телефоні статтю Анн Лінґебрандт про фестиваль в Полтаві в одній із найпоширеніших шведських газет – «Helsingborgs Dagblad», яку читає щоденно, як і тисячі інших шведів», – розповіла Євгенія Лопата, одна з організаторок Meridian Poltava.

За два фестивальних роки – 2018 і 2019 – Полтаву відвідали 18 іноземних і 36 українських митців.  Гості презентували свою творчість, знайомилися і спілкувалися з аудиторією. Масштаб – більше 15 тисяч відвідувачів на 48 подіях! За два роки фестиваль досягнув певних дипломатичних здобутків. Його безпосередні учасники, серед яких відомі літератори й журналісти, діляться враженнями про Полтавщину як публічно – через ЗМІ, так і приватно. 

Ларш Пальм

«Хронологічну послідовність своєї участі у полтавському міжнародному заході 2019 року оприлюднив і Ларш Пальм. Він детально описав у блозі кожен день. Але є ще один факт, котрий неймовірно вразив усіх організаторів. У шведських гостей ми цікавилися реакцією на запрошення до Полтави і що попередньо вони знали про Meridian. Відповідь поета Ґуннара Гардінґа додала до терезів важливості міжнародної події. Адже про захід раніше йому розповідав товариш – гість Meridian Poltava 2018 Томас Йеннефельт. Тому, вже маючи інформацію про особливості заходу, Ґуннар Гардінґ миттєво погодився на запрошення.  Наша місія доволі складна, але цілком реальна: брендувати Полтаву в Європі, аби про нас знали як про місто, де відбувається стильний і модерний фестиваль. Один із найближчих планів організаторів Meridian Poltava – відвідування Гетеборзької книжкової виставки. Їдемо до Швеції, аби ще більше знайомитися, розповідати й запрошувати», – поділився Олександр Ткаченко, директор міжнародного поетичного фестивалю Meridian Poltava.

Ґуннар Гардінґ

  Свою статтю Анн Лінґебрандт завершує припущенням, що цього разу таки шведам вдалося завоювати Полтаву. Не мушкетами, а, звісно, віршами. Організатори Meridian Poltava впевнені, що ця культурна експансія все ж взаємна.

Повний переклад тексту статті Анн Лінґебрандт можна прочитати за посиланням: http://www.meridiancz.com/blog/helsingborgs-dagblad-tak-shvedy-nareshti-zavoiuvaly-poltavu-poeziieiu/

Відео про Другий міжнародний поетичний фестиваль Meridian Poltava

Міжнародний поетичний фестиваль Meridian Poltava реалізовано за підтримки Полтавської обласної державної адміністрації, Полтавської обласної ради, програми «Culture Bridges», Посольства Швеції в Україні та інших партнерів.

Перейти до вмісту