Ви тут:
Суспільство Україна 

Пішохідна доступність від житлового будинку до найближчої школи має складати 750 м, до дитсадка — 300 м, – Парцхаладзе

У нових державних будівельних нормах щодо містобудування, які діють з 1 вересня 2018 року, прописані жорсткі вимоги щодо дотримання радіусу пішохідної доступності до найближчих шкіл та дитячих садків у житловій забудові.

Відповідно до них, пішохідна доступність до найближчої школи має складати 750 м, а до дитсадка — 300 м. Це необхідно задля забезпечення мешканців цих будинків необхідною соціальною інфраструктурою, повідомляє Мінрегіон.

Про це розповів заступник Міністра регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України Лев Парцхаладзе в інтерв’ю Українському радіо.

“Ми зробили більш жорсткі норми для розміщення дитячих садочків та шкіл. На 1000 жителів повинно бути 38 місць у дитячому садочку та 135 місць у школах. Крім цього, ми зробили доступність для цих об’єктів. Для дитячого садочку радіус пішохідної доступності — до 300 м, для школи — максимум 750 м. І місцева влада має цього дотримуватися при видачі містобудівних умов”, — відзначив він.

За словами заступника Міністра, сьогодні близько 50% міських шкіл є переповненими, а діти навчаються в декілька змін.

“Ми розробили аналіз стосовно шкіл і дитсадків. Дуже жахливий стан у обласних містах, наприклад, Рівне, Івано-Франківськ, Вінниця. Школи переповнені”, — сказав Парцхаладзе, наголосивши, що ще однією проблемою в цьому ключі є другі зміни у школах. “Наприклад, у тому ж Рівному, це 30-40% шкіл. І це дуже некомфортно для дітей. Ми вже зробили декілька кроків, аби це усунути, але це неможливо зробити відразу”, — додав заступник Міністра.

Зокрема, для вирішення цієї проблеми, особливо, у районах зі стислою забудовою Мінрегіон вже дозволив проектувати вбудовані та вбудовано-прибудовані невеликі дитячі садки та також хоче впровадити можливість будувати такі ж самі невеликі початкові школи (до 4 класу включно).

“У містах-мільйонниках є проблема щодо побудови шкіл та садочків — нема територій. Щоб побудувати школу, треба півтора гектара землі. У центральних районах ми дозволили вбудовувати дитячі садочки в будівлю житлового комплексу. Також ми хочемо дозволити за таким принципом вбудовувати у житлові будинки початкові класи, до 4 класу включно. Міста будуть розвиватися, і якщо ми хочемо, щоб і соціальна сфера також розвивалася, якщо хтось хоче щось побудувати, а немає місць у школі, то ми не хочемо дозволити будувати, якщо ти не побудуєш там школу або дитячий садочок”, — підсумував Парцхаладзе.

Перейти до вмісту